Ovih dana Auto klub Nova Gradiška završava provedbu projekta RECI: ŽELIM! koji je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Projekt se provodi uz suradnju i partnerstvo sa Zavodom za hitnu medicinu BPŽ, Policijskom upravom brodsko-posavskom, kao i tvrtkama POU AMC NG, AMC NG d.o.o.

Projekt je u skladu s općim ciljem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a to je povećanje sigurnosti cestovnog prometa, prije svega kroz smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama, a zatim i smanjenje broja prometnih nesreća i ostalih posljedica nastalih u tim nesrećama, te je posebna pažnja usmjerena na stradavanje ranjivih korisnika, obrazovanje svih sudionika i poticanje novih tehnologija u cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa. Posebni osvrt kroz radionice u projektu je bio na područje djelovanja sigurna vožnja i vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova, kao i korištenje sigurnosne kacige i ostalih oblika zaštite u vozilu, kao i aktivni oblici prometovanja – kojima je zajednički cilj smanjenje broja poginulih osoba u prometu te umanjiti posljedice prometnih nesreća žurnim djelovanjem i komunikacijom hitnih službi.

U suradnji s policijskim postajama koje djeluju u sustavu PU BPŽ provedene su aktivnosti izravnog kontakta s vozačima (automobila, bicikala, romobila), kao i pješacima. Aktivnosti su se u rubnim dijelovima naselja u našoj županiji, gdje su se vozačima dijelili edukativni materijali o projektu i sigurnosti cestovnog prometa, kao i sigurnosna oprema kako bi se povećala vidljivost i sigurnost svih sudionika u prometu.

Tijekom projekta provedeno je 20 radionica u dječjim vrtićima u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. Radionice su usmjerene na usvajanje navika o sigurnom ponašanju u prometu (ponašanje na nogostupu, zebri, upoznavanje s pravilima vožnje bicikla i romobila, kao i korištenje sigurnosne kacige i reflektirajućih obilježja). U skladu s time, djeci i odgajateljima su podijeljeni i paketi s reflektirajućim obilježjima, kao i materijali projekta, čime se izravno pridonosi njihovoj vidljivosti, a time i sigurnosti u projektu.

Za odrasle sudionike u prometu održane su radionice pružanja Prve pomoći u prometnoj nezgodi, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, a za osobe starije životne dobi održane su radionice s naglaskom na prometnu preventivu. Tijekom radionica svim su sudionicima također podijeljeni paketi s reflektirajućim obilježjima te su uz posebne materijali pozvani na poštivanje krilatice „ŽELIM biti siguran sudionik u prometu!“

Sve aktivnosti su bile pozitivno popraćene, uz maksimalni angažman svih uključenih, što govori o zanimljivosti i važnosti ovog projekta prometne preventive za sve kategorije sudionika u prometu. Svim uključenima u projekt zahvaljujemo!

Vaš Auto klub Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakMladost iz Cernika gura prema vrhu