Lovačka udruga Šljuka iz Nove Gradiške proslavila je svoje stoljeće postojanja, obilježavajući iznimno važan jubilej za lovstvo u ovom dijelu Slavonije. Tom prigodom, plakete za pedeset godina vjernog članstva i doprinosa udruzi primili su Mato Božić, Ognjen Krajačić, Mladen Kovačić, Slobodan Pintarić i Vladimir Sremac. Svečanost je okupila brojne uzvanike, među kojima su bili i predstavnici lovačkih saveza, lokalne samouprave te veterinarskih i šumarskih službi.

Predsjednik Šljuke, Ognjen Krajačić, osvrnuo se na povijesne trenutke udruge, podsjećajući da su prvi pravi koraci prema lovnom udruživanju započeli 1. ožujka 1924. godine, kada je održana konstituirajuća skupština Lovačkog udruženja za područje tadašnjeg kotara Nova Gradiška. Na toj povijesnoj sjednici, donesena su prva pravila te izabrana rukovodeća tijela, što je označilo početak organiziranog lovstva na ovom području. Tadašnji skup je okupio pedesetak lovaca, koji su se odmah po konstituiranju upisali kao članovi. Također, udruženje je pokrenulo svoje glasilo “Posavski lovac”, mjesečnik posvećen lovstvu, ribarstvu, kinologiji i oružarstvu, koji je ubrzo postao vrlo popularan među lovcima diljem Slavonije, ali i u susjednoj Bosanskoj Posavini.

Danas, udruga Šljuka broji oko 60 članova i gospodari županijskim lovištem površine 1.800 hektara. Posebno su ponosni na rast populacije divljih svinja i jelenske divljači, a veliki naglasak stavljen je na zaštitu divljači od zaraznih bolesti. Udruga također posjeduje vlastiti dom u Mašićkoj Šagovini, što doprinosi kvalitetnijem radu i okupljanju članova.

Među uzvanicima koji su čestitali udruzi na velikom jubileju, bio je i Dragan Guberac, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, koji je istaknuo svoje emotivne veze s ovim krajem jer je ratovao na terenima lovišta kao pripadnik 108. brigade. Čestitke su uputili i general Ilija Rašić, izaslanik ministra poljoprivrede, te Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, koji je naglasio kako je gradu čast imati ovakvu udrugu koja čuva tradiciju i baštinu svoga kraja.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić izrazio je ponos zbog uspjeha Šljuke, ističući da u lovstvu nema razlika među ljudima, bez obzira na školsku spremu ili zanimanje. Tradicija lovstva, kako je naglasio Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, važna je ne samo lokalno, nego i na državnoj razini. Lovci su dali veliki doprinos u Domovinskom ratu, a zajedništvo koje okuplja članove lovačkih udruga vrijedi njegovati, iako je lovstvo postalo skup hobi.

Na svečanosti, uz plakete za pedeset godina članstva, dodijeljene su i plakete za suradnju raznim institucijama poput Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog lovačkog saveza, lokalnih zajednica, veterinarskih službi te šumarija. Posebne zahvalnice uručene su osobama koje su dale značajan doprinos u radu udruge i razvoju lovstva, kao što su Josip Dabro, potpredsjednik Vlade, Dunja Đurinac iz Sektora lovstva, te brojni lokalni dužnosnici i lovački čelnici.

Za profesionalni doprinos plakete su primili Goran Jelić i Pero Ešegović, dok je 60 članova Šljuke nagrađeno spomen medaljama. Svečanost je vodio poznati novinar Mario Jurković, a glazbeni dio programa uljepšali su tamburaši Lengeri iz Davora.

Ova proslava stoljetne tradicije Lovačke udruge Šljuka simbolizira ne samo dugovječnost jedne organizacije, već i trajnu vezu između ljudi, prirode i tradicije, koja će, zahvaljujući predanom radu članova, zasigurno nastaviti živjeti i u budućim generacijama.

Spomen medalje za doprinos u očuvanju i njegovanju lovstva, lovačke etike, lovačkih običaja te očuvanju prirode i divljači dodijeljene su sadašnjim lovcima udruge:

  1. Akmačić Vjekoslavu
  2. Bilogrević Marku
  3. Božić Borisu
  4. Božić Mati
  5. Bratek Branimiru
  6. Ćutura Dinku
  7. Černički Danilu
  8. Dautović Branku
  9. Dautović Marijanu
  10. Deronja Alenu
  11. Dobriković Ivici
  12. Fijačko Draganu
  13. Fijačko Marku
  14. Grgić Zdravku
  15. Ilić Miroslavu
  16. Jakić Sandiju
  17. Janković Ferdinandu
  18. Jularić Ivanu
  19. Jularić Zoranu
  20. Knežević Rudolfu
  21. Kovačić Mladenu
  22. Krajačić Ognjenu
  23. Kraljić Marijanu
  24. Kulić Antunu
  25. Kulić Damiru
  26. Kusaković Miri
  27. Kuštrin Branku
  28. Lazić Luki
  29. Liović Borisu
  30. Lucić Slavku
  31. Lukić Mati
  32. Lušić Anti
  33. Martić Zoranu
  34. Matijašević Danijelu
  35. Matković Nedeljku
  36. Matošević Ivanu
  37. Mesić Darku
  38. Mičević Darinku
  39. Mijatović Petru
  40. Mijatović Josipu
  41. Omerbašić Zlatku
  42. Oršulić Marijanu
  43. Ostojčić Josipu
  44. Petošić Ivanu
  45. Pintarić Slobodanu
  46. Prša Ivanu
  47. Radošić Ivanu
  48. Rajaković Ivanu
  49. Rajić Vladi
  50. Rašić Mati
  51. Sremac Vladimiru
  52. Šegavac Stjepanu
  53. Šnaubert Nikoli
  54. Španić Mariu
  55. Španić Viti
  56. Štruc Miri
  57. Tadić Marinku
  58. Tripić Mlađenu
  59. Vlaović Branku
  60. Živković Nikoli

 

Komentari
Prethodni članakNajkrvaviji novogradiški ratni dan: Evo što kažu neposredni sudionici tih događanja
Sljedeći članakOdržana zanimljiva radionica o poduzetništvu za učenike Industrijsko-obrtničke škole