Pod vodstvom Europske komisije i u suorganizaciji nacionalnih koordinatora i sportskih partnera diljem Europe 2015. godine započelo je obilježavanje Europskog tjedna sporta i tjelesne aktivnosti pod motom – Budite aktivni! (#BEACTIVE). I ove će se godine, od 23. do 30. rujna, milijuni ljudi, sportski profesionalci, entuzijasti, stručnjaci i udruge iz cijele Europe ponovno okupiti kako bi sudjelovali u jednoj od najvećih sportskih inicijativa na svijetu: Europskom tjednu sporta. Tjedan promiče aktivan način života kroz razne aktivnosti i događanja. Tjedan iz godine u godinu raste potičući sve više Europljana da prihvate zdrav i aktivan način života. – stoji u objavi HZJZ-a.

Pokrenut je sa željom da potakne pojedince, sportske organizacije, klubove, gradove, općine, institucije i cijelu zajednicu da u tjednu kretanja organiziraju što više atraktivnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti koje će okupiti što veći broj ljudi u programima koji već postoje ili u novim aktivnostima.

Namijenjen je svima – od malih ruralnih do velikih urbanih zajednica, od vrtića do Domova za starije i nemoćne, sportskih klubova, različitih tvrtki, škola i fakulteta te drugih nevladinih organizacija. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe. Sve aktivnosti su besplatne, a cilj im je ohrabriti svakog pojedinca da usvoji zdrav stil života.

Sport i tjelesna aktivnost općenito, imaju jedinstvenu moć učiniti društva inkluzivnijima i smanjiti diskriminaciju. Doprinose obrazovanju, jednakosti, održivosti, solidarnosti, demokraciji i stvaraju okruženje u kojem se svi osjećaju dobrodošlo. Možete sudjelovati bez obzira na razinu tjelesne spremnosti, spol, dob, sposobnosti, vjeru, etničku pripadnost, obrazovanje ili seksualnu orijentaciju.

Također, sport i tjelesna aktivnost povećavaju samopouzdanje, pružaju životne prilike, zbližavaju generacije, promiču zdrave stilove života, pomažu osobnom napretku i pružaju brojne dobrobiti za mentalno i tjelesno zdravlje. Kada ste tjelesno aktivni, izgledate dobro i osjećate se dobro!

IZVOR/FOTOGRAFIJA: HZJZ

Komentari
Prethodni članakOdržana zanimljiva radionica o poduzetništvu za učenike Industrijsko-obrtničke škole
Sljedeći članakU Novoj Gradiški otvorena izložba Katarine Čanić “Moji vidici”