Europski tjedan gradova i regija koji se održava od 7. do 10. listopada bit će mjesto razmjene dobrih praksi, konferencija i debata na kojima će sudjelovati predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja Europske unije.

              Europski tjedan gradova i regija koji se održava od 7. do 10. listopada bit će mjesto razmjene dobrih praksi, konferencija i debata na kojima će sudjelovati predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja Europske unije.

Gotovo 500 prijava stiglo je ove godine iz brojnih jedinica lokalne i regionalne samouprave za Europski tjedan gradova i regija koji se održava od 7. do 10. listopada bit će mjesto razmjene dobrih praksi, konferencija i debata na kojima će sudjelovati predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja Europske unije.

              Gotovo 500 prijava stiglo je ove godine iz brojnih jedinica lokalne i regionalne samouprave za organizaciju debata, radionica i konferencija u Europskome odboru regija za vrijeme Tjedna europskih gradova i regija. Politička debata o proširenju Europske unije, koju organiziraju Hrvatska zajednica županija i CIVEX (Povjerenstvo za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija) odabrana je između stotinjak prijava te uvrštena u program Europskog tjedna gradova i regija, a održat će se 9. listopada.

              Proširenje Europske unije je jedan od strateških interesa europske zajednice jer bi trebalo djelovati kao katalizator napretka i razvoja svih zemalja članica. Osim pozitivnih aspekata proširenja, neizbježni su i izazovi u raznim područjima, poput geopolitike, gospodarstva, socijalne zaštite i demokracije. Na temelju svog specifičnog iskustva, lokalne i regionalne vlasti u većini navedenih područja mogu značajno pridonijeti procesu proširenja kao i pripremi reformi i reviziji politika prije proširenja.

              Debatu će moderirati predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije i član hrvatskog izaslanstva u Europskome odboru regija Danijel Marušić, a uz njega sudjeluju:

              Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskome odboru regija, predsjedatelj Radne skupine Odbora regija za Zapadni Balkan, izvjestitelj o Paketu proširenja 2023. (Zapadni Balkan i Turska)

              Antje Grotheer, predsjednica Parlamenta Savezne države Bremen, članica njemačkog izaslanstva u Europskome odboru regija, predsjednica Radne skupine Odbora regija za Tursku, izvjestiteljica o Paketu proširenja 2023. (Ukrajina, Moldavija i Gruzija)

              Jorge Nunez Ferrer, predsjednik Konferencije perifernih morskih regija (CPMR)

Program Tjedna gradova i regija usmjeren je na četiri glavna područja:

  • Konkurentnost i konvergencija: dvije strane istog novčića
  • Regije jačaju europsku demokraciju
  • Pametan i održiv rast za regije
Komentari
Prethodni članakU glavnim ulogama Demi Moore i Dennis Quaid: Večeras u kinu pogledajte film “Supstanca”
Sljedeći članakNova Gradiška: 31-godišnjaku oduzet automobil – 22-godišnji vozač pod utjecajem droge zadržan u policiji