Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, obilježava se 16. rujna i prisjeća se oslobađanja vojarne u Slavonskom Brodu 1991. godine. Na ovaj datum, također se obilježava i obljetnica teških borbi u Novoj Varoši, gdje je poginulo 27 hrvatskih branitelja koji su se hrabro suprotstavili nadmoćnijem Banjalučkom korpusu JNA.

Nova Varoš, kao mjesto stradavanja mnogih branitelja, simbolizira hrabrost i odlučnost hrvatskih vojnika koji su se borili na novogradiškom bojištu. Poseban značaj pridaje se postrojbama poput 1. gardijske brigade “Tigrovi”, koji su se borili na ovom području. Tijekom Domovinskog rata, Brodsko-posavska županija izgubila je 768 branitelja, što čini značajan broj u ukupnom broju poginulih u ratu. Više od 400 tih žrtava bilo je s područja tadašnje općine Slavonski Brod. Ovi branitelji ostaju trajno urezani u kolektivno sjećanje županije i cijele Hrvatske, jer su svojim životima obranili teritorijalni integritet i suverenitet države.

Ceremoniju u Novoj Varoši organizirala je Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune” uz podršku Općine Stara Gradiška. Okupljeni su članovi udruga iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja i visoki državni dužnosnici. Govornici su istaknuli hrabrost branitelja i važnost ovakvih okupljanja kako bi se sjećanje na Domovinski rat prenijelo budućim generacijama, podcrtavajući žrtvu za slobodu i suverenost Hrvatske. U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, pozdravnu riječ održao je general – pukovnik Siniša Jurković dok je u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda riječ održao izaslanik Darko Katuša. U ime organizatora zahvalu su izrazili načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić i predsjednik Udruge 3. satnije 3 bojne 3. gardijske brigade “Kune” Dražen Rossi.

Ovaj dan služi ne samo kao podsjetnik na bolne gubitke, već i kao prilika da se naglasi uloga branitelja u stvaranju moderne Hrvatske.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakU prometnoj nesreći na autocesti A3 sudjelovali jedan skup vozila i 3 teretna vozila
Sljedeći članakEuropski je tjedan mobilnosti: Ovogodišnja tema “Zajednički javni prostor”