Europski tjedan mobilnosti inicijativa je Europske komisije za održivu gradsku mobilnost još od 2002. godine. Obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna., a tema je ovogodišnjeg tjedna „Zajednički javni prostor“, čime smo pozvani zajedno odlučiti o tome kako želimo dijeliti naš javni prostor i pobrinuti se o sigurnosti kretanja javnim prostorom, posebno kada je riječ o pješacima i biciklistima, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
“Zajednički javni prostor društvu donosi mnoge prednosti, a on je zbog prenapučenosti urbanih područja postao nedovoljan. Mjesto na kojem ima dovoljno prostora za sve ljude, načine prijevoza i aktivnosti – nudi veću društvenu jednakost, veću cestovnu sigurnost, manje buke, manje onečišćenje zraka te bolju kvalitetu života.” – ističu.

Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutačnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života. Ciljevi ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti jesu:1. Poboljšati kvalitetu urbanog života i promicati infrastrukturu usmjerenu na ljude.

2. Upotpuniti druge inicijative EU-a, kao što su REPowerEU i Europski zeleni plan.

3. Olakšati uporabu ekoloških načina prijevoza te promicati promjenu u ponašanju osiguravanjem prikladne infrastrukture, mreža, uvjeta i odredišta za aktivnu mobilnost i javni prijevoz.

Europski tjedan mobilnosti završava 22. rujna obilježavanjem „Dana bez automobila”.”

Izvor/FOTO: HZJZ

Komentari
Prethodni članakObilježena 33. obljetnica teških borbi i stradavanja u Novom Varošu
Sljedeći članakObilježena devedeseta obljetnica DVD-a Seoce