Dobrovoljno vatrogasno društvo Seoce obilježilo je u nedjelju, 15. rujna, 90-u obljetnicu djelovanja.

Program je počeo svetom misom u kapeli sv Roka u Seocu, koju je slavio novokapelački župnik, Josip Homjak. On je blagoslovio i zastavu DVD-a, u koju se društvo ponovilo u povodu visoke obljetnice. Kum zastave najstariji je vatrogasac u Seocu, Đuro Pišonić, rođen 1939.g.

Nakon svete mise, počela su pristizati i pozdravljena su gostujuća vatrogasna društva. Poslije postrojavanja, zapovjednik DVD-a Seoce, Tomislav Franić, predao je prijavak načelniku novokapelačke općine, Ivanu Šmitu, a zatim je održana svečana sjednica društva.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i za sve poginule i umrle vatrogasce, sve goste u dvorani pozdravio je predsjednik DVD-a Seoce, Ivan Franić, a zatim su posebno pozdravljeni predstavnici gostujućih DVD-a: Garčin, Brodski Stupnik, Nova Kapela – Batrina, JVP Nova Gradiška, DVD Rešetari, Sikirevci, Vrbova, Oriovac, Živike – Pričac, Slavonski Kobaš, Magić Mala. Posebno su pozdravljeni zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, Stjepan Županić i načelnik novokapelačke općine, Ivan Šmit.

Izvješće o radu DVD-a Seoce kroz 90 godina pročitala je Tajana Pišonić, članica operative DVD-a i voditeljica dječje ekipe društva.

Budući da je predsjednik DVD-a Franić, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Nova Kapela, on je pozdravio skup s naslova VZO-a, a poslije njega, u svečanom ozračju, gostima i domaćinima obratili su se zapovjednik Županić i načelnik Šmit.

Poslije pozdrava, zaslužnim članovima DVD-a Seoce i onima koji su im bili potpora u radu kroz protekle godine, predane su zahvalnice. Njih je kao i vatrogasne spomenice, predao predsjednik VZO-a, Ivan Franić, a vatrogasne medalje i brončane vatrogasne plamenice, zapovjednik VZŽ BP, Stjepan Županić. U ime svih nagrađenih, zahvalio je vatrogasac, Josip Matičević.

Iako je kiša padala tijekom cijelog dana, vatrogasci nisu propustiti vatrogasnu vježbu koju su izveli sa „zaprežnom špricom Katarina“, kojoj je 1938. godine kuma bila Katarina Kljukić – Glivetić.

Nakon vježbe, upriličen je mimohod vatrogasnih vozila kroz Seoce, a onda su vatrogasci nastavili druženje uz ručak i glazbu.

Tekst/Foto: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakEuropski je tjedan mobilnosti: Ovogodišnja tema “Zajednički javni prostor”
Sljedeći članakProtekli tjedan 24 prometne nesreće i 512 prometnih prekršaja