Upravno vijeće Here u četvrtak je utvrdilo nove cijene plina u javnoj opskrbi, a neslužbene računice pokazuju da bi plin građanima početkom listopada mogao poskupjeti od 20-ak do 30-ak posto, a hoće li to poskupljenje ipak biti manje i koliko ovisit će o mjerama Vlade, – prejnosi Dnevnik.hr

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) danas je na svojim internet stranicama objavila da je na sjednici Upravnog vijeća “donijeta Odluka o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2024. te za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2025.”, a koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

Bez ikakvih obrazloženja o novim cijenama plina u javnoj opskrbi, Hera je u priopćenju samo objavila link na samu odluku, koja sadrži tablice s iznosima tarifnih stavki za svako od 30-ak distribucijskih područja.

U odnosu na važeće tarifne stavke, koje su formirane na temelju Vladinih mjera, nove cijene ne sadrže nikakve subvencije, a neslužbeni izračuni pokazuju da bi takve cijene od listopada bile više 20-30 i nešto više posto.

Usporedba također pokazuje da je na taj rast ponajviše utjecao rast nabavne cijene plina. Naime, nabavna cijena plina do sada je iznosila 26,40 eura po megavatsatu (MWh), a po novome „skače“ na 37,50 eura/MWh, što je porast za 42,5 posto.

Uz trošak nabave, krajnja cijena plina sadrži i trošak distribucije (koji Hera određuje zasebno za svako distribucijsko područje), te trošak opskrbe, koji je određen za sva distribucijska područja temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

U Heri se nisu mogla dobiti dodatna pojašnjenja tih poskupljenja, već tek napomena da su iznosi novih tarifnih stavki utvrđeni bez ikakvih subvencija Vlade.

 

Komentari
Prethodni članakJoš jedan hvale vrijedan projekt u CEKOM-u: Roboti i umjetna inteligencija u službi zavarivanja
Sljedeći članakVečeras u Gradskom parku: Zatvaranje ljetne sezone uz DJ KRKOSHU