Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od 11. ožujka ove godine provodi projekt „Zaželi podršku – kvalitetna skrb za vitalnu starost, SF.3.4.11.01.0506“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., a odobren je kroz Poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 396.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske. Partner na projektu je Općina Davor. 8 pružatelja_ica usluge pomoći u kući uslugu je počelo pružati početkom svibnja za ukupno 48 korisnika_ica.

Tijekom srpnja voditelj i koordinatorica projekta proveli su prvo vrednovanje usluge s korisnicima_icama, kako bismo osigurali redovno praćenje uspjeha provedbe projekta prema postavljenim indikatorima te provjerili razinu zadovoljstva pruženom uslugom u svrhu prilagodbe potrebama naših korisnika i korisnica.

Rezultati vrednovanja su odlični! Korisnici su u potpunosti zadovoljni svojim pružateljem odnosno pružateljicama usluge u smislu pristojnog i ugodnog ophođenja; kvalitetom pruženih usluga; razinom komunikacije s pružateljem_icom; vremenskom količinom pružene usluge te opsegom poslova koje pružatelj_ica obavlja kod njih. Svi navedeni elementi su ocijenjeni s 5 od 5!. Također, svi korisnici_ice smatraju kako im je pružena usluga iznimno važna i kako im značajno podiže kvalitetu života!
Nadalje, 29 korisnika_ica osjeća se prihvaćeno; 26 njih zahvalno; 23 se osjeća sretno, a njih 18 manje usamljeno. Ističemo i kako nijedan korisnik_ica nije izrazio da se osjeća dosadno, nezadovoljno ili nepovjerljivo, što smatramo vrlo visokim pokazateljem uspješnosti provedbe u ovih prvih nekoliko mjeseci.

U neformalnim razgovorima, korisnici_ice ističu i zahvalnost zbog dobivenih paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština jer time ostvaruju uštede u njihovom kućnom budžetu, dok pružatelj_ice imaju potrebna sredstva za rad. Korisnici_ice ističu da im je posebno drago zbog razgovora i druženja jer tako umanjuju svakodnevne brige i samoću. Jedna korisnica je za svoju pružateljicu usluge rekla da joj je kao kćer, iako ju poznaje malo duže od dva mjeseca, što je zasigurno dodana vrijednost ovog projekta, obzirom da je uglavnom riječ o samačkim staračkim kućanstvima, koji su na ovaj način dobili ne samo uslugu pomoći i podrške u svakodnevnom životu, nego i jednako, ako ne i više važnu, psihosocijalnu podršku i osjećaj manje usamljenosti.

Projektni tim je izrazito zadovoljan rezultatima vrednovanja koje nam je pokazalo kako se projekt provodi sukladno zacrtanim ciljevima i očekivanim rezultatima i kako je ulaganje u ovakve projekte više nego opravdano, naročito u ruralnim sredinama. Nadamo se da ćemo ovakvu visoku kvalitetu provedbe projekta zadržati tijekom cijele njegove provedbe.

Komentari
Prethodni članakTradicija se nastavlja: Večeras započinju “Ribarske večeri” u Davoru
Sljedeći članakNe propustite: U nedjelju u Gradski park stiže Jurica Pađen & Aerodrom