Tijekom vikenda, na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 17 kaznenih djela.

Pravovremenom dojavom građana i reagiranjem policije spriječena provala u obiteljsku kuću

Nakon pravovremene dojave građana, dana 13. srpnja oko ponoći, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su vrlo brzo stigli do obiteljske kuće na području Nove Kapele u koju su dvojica muškaraca pokušala provaliti. Ugledavši policijske službenike muškarci su se dali u bijeg trčeći, no jednog su policijski službenici odmah sustigli i uhitili. Također su uhitili i drugog muškarca koji se nalazio u blizini u parkiranom osobnom automobilu zagrebačkih registracijskih oznaka. Utvrđeno je da se radi o 51-godišnjaku i 61-godišnjaku nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je potvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela teške krađe u pokušaju. Kod osumnjičenih je pronađeno i oduzeto više predmeta i alata kao sredstvo izvršenja kaznenog djela. Nadalje, kod 51-godišnjaka je pronađeno i oduzeto 6,8 grama droge kokain. Policijski službenici protiv obojice podnose odgovarajuća pismena i kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu Stalna služba u Novoj Gradiški.

Policija od recidivista oduzela automobil

Jučer, 14 . srpnja oko 23 sata, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, su prilikom kontrole prometa u Novoj Gradiški u blizini naplatnih kućica, zatekli 49-godišnjaka kako upravlja osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka, u vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije.
Zbog sumnje da upravlja pod utjecajem droga navedeni je podvrgnut testiranju kojom prilikom je dobivena pozitivna reakcija na prisutnost droge kokain. Nadalje, obzirom da je počinitelj prometni recidivist, odnosno učestali ponavljač istovrsnih prometnih prekršaja, istome je sukladno zakonskim propisima privremeno oduzet automobil kojim je upravljao. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija protiv vozača podnosi optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu.

Računalnom prijevarom oštećena za 930 eura

U Policijskoj postaji Nova Gradiška zaprimljena je kaznena prijava u vezi počinjenja kaznenog djela Računalne prijave. Naime, 39-godišnja prijaviteljica je zaprimila poruku od neznanca koji se predstavio kao kurirska služba zatraživši poveznicom osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici, što je oštećena i učinila. Potom je utvrdila da joj je s računa „skinuto“ oko 930 eura. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja.

Savjetujemo građanima da budu oprezni te olako ne daju neznancima tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .

Komentari
Prethodni članakFoto: Što se sve radilo na području općine Nova Kapela u proteklih godinu dana?!
Sljedeći članakAtletski klub Nova Gradiška: Održano 5. kolo Trail lige Strmac