Vijeće Europske unije usvojilo je Izvješće o pravu na popravak, za koje je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Izvještaj, koji se smatra ključnim korakom za postizanje kružnog gospodarstva do 2050. u okviru Europskog zelenog plana, olakšat će potrošačima popravak proizvoda tako što će pristup uslugama popravka učiniti lakšim, bržim, transparentnijim i privlačnijim.

Moj je cilj tijekom pregovora bio učiniti popravak proizvoda praktičnijim, jeftinijim i lakšim za potrošače, istovremeno nastojeći smanjiti otpad, a većom potražnjom za popravcima pomoći osnaživanju tog sektora. Dakle, fokus je bio na pronalasku rješenja kojim bismo pomogli svim akterima, usporedno radeći i na zaštiti okoliša“, istaknula je eurozastupnica Glavak.

Europska komisija u ožujku 2023. godine predstavila je prijedlog o zajedničkim pravilima kojima se potiče popravak robe. Donesena Direktiva ima za cilj olakšati popravak proizvoda i učiniti ga isplativijim od kupnje novog proizvoda, a uvodi se i novo pravo na popravak do isteka jamstva i nakon njega. Potrošačima će tako biti dostupni novi alati i prava koja će popravak učiniti jednostavnim i pristupačnim, a uvojenim pravilima definirano je pravo potrošača da od proizvođača traže popravak proizvoda koji se mogu popraviti na temelju prava EU-a (poput usisavača, tableta i pametnih telefona, perilica rublja i posuđa, TV i rashladnih uređaja). Komisija je zadržala mogućnost da u budućnosti proširi popis proizvoda koji se mogu popraviti te tako povećati opseg Direktive.

Direktivom, koja je važna i za ostvarenje ciljeva održive potrošnje i klimatske neutralnosti, uspostavlja se novi europski obrazac za informacije o popravku koji potrošačima pruža ključne podatke o usluzi popravka (rokovi, cijene, itd.). Također, uspostavlja se i Europska internetska platforma za popravljanje na kojoj će potrošači lako moći pronaći usluge popravka.

Podsjetimo, prema istraživanju Eurobarometra, 77 posto potrošača u EU-u radije bi popravilo svoje proizvode nego kupilo nove, ali ih u konačnici moraju zamijeniti ili odbaciti zbog troškova popravaka i nedostupnosti usluga. Pravom na popravak nadopunjuju se druge aktualne inicijative EU-a koje slijede cilj Europskog zelenog plana za održivu potrošnju i kružno gospodarstvo (Ekološki dizajn i Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju).

Donošenje Direktive posljednji je korak u postupku donošenja zakonodavnih odluka, a za njezino prenošenje u nacionalno pravo države članice imat će rok od 24 mjeseca otkada stupi na snagu.

Komentari
Prethodni članakRaditi Globalno: Da ili Ne?
Sljedeći članakOkučani: Biskup Antun krstio šesto dijete u obitelji Marijanović