U organizaciji Opće bolnice Nova Gradiška i Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora, u Novoj Gradiški je jučer održan 1. nefrološki simpozij. Upriličen je u povodu pete obljetnice od osnutka Zdravstvene jedinice za dijalizu u Općoj bolnici Nova Gradiška. Uz novogradiške liječnike i zdravstveno osoblje, simpozij je okupio liječnike i zdravstveno osoblje te predstavnike farmaceutskih tvrtki iz više hrvatskih gradova.

Sudionike je pozdravio ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej upoznavši ih s dugom poviješću bolnice stare 177 godina, njenim radom te projektima koji su provedeni ili su u tijeku.

Kako je istaknuo, duga povijest ove bolnice ostavila je traga iz generacije u generaciju liječnika, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja te građana Nove Gradiške i šire okolice:

– Izuzetno smo sretni i ponosni na ostvarenje projekta o kojem se pričalo dugi niz godina. Početkom studenog 2018. godine započela je s radom Zdravstvena jedinica za dijalizu u sklopu Odjela opće interne medicine te smo na taj način kroničnim bubrežnim bolesnicima sa šireg novogradiškog područja omogućili nastavak liječenja u našoj ustanovi i prvenstveno poboljšanje kvalitete života s obzirom da su do tada morali putovati pedesetak kilometara dnevno do najbližeg dijaliznog centra. Želja nam je i dalje učiti, napredovati i razvijati nefrologiju u našoj ustanovi, a u svrhu što bolje skrbi za naše nefrološke bolesnike – rekao je ravnatelj dr. Kolodziej.

Pozdravne je riječi gostima uputio i gradonačelnik Vinko Grgić zahvalivši liječnicima i zdravstvenom osoblju novogradiške bolnice na svemu što čine za pacijente, podsjetio na ulogu bolnice u Domovinskom ratu te nastojanjima da se novogradiškoj bolnici vrati pravni subjektivitet.

dr. Dijana Knežević Strinavić: Napravili smo dobar posao

– Mi smo inicijalno 5. studenog 2018. godine započeli službeno s radom. Tada smo preuzeli 25 bolesnika s užeg i šireg novogradiškog područja koji su se dotada dijalizirali u Općoj bolnici dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu. Možemo reći da smo kroz ovaj protekli period, zaista, napravili veliki posao, posebice naše medicinske sestre i tehničari koji su morali proći višemjesečne edukacije jer je to bila djelatnost koja se dotada nikada nije obavljala u našoj ustanovi.

Ovim putem bih se zahvalila svim članovima svog tima na upornosti, entuzijazmu i predanom radu jer su napravili, zaista, veliki posao.

Što se tiče pacijenata, ukupno je kroz dijalizu u našoj Zdravstvenoj jedinici prošlo 77 pacijenata, dio njih je bio tzv. turističkih koji su u našem gradu bili na privremenom boravku, pa smo im pružili mogućnost da se dijaliziraju kod nas.

Ono na što sam posebno ponosna je transplantacijski program. Kod deset naših bolesnika je učinjena transplantacija bubrega, kod jednog bolesnika transplantacija bubrega i jetre, pet je transplantacija učinjeno u KBC Zagreb, šest u Kliničkoj bolnici Merkur, četiri su bolesnika na aktualnoj obradi. To su, zaista, lijepe stvari koje su se dogodile u našoj zdravstvenoj jedinici.

Krajem prošle godine smo realizirali kupnju aparata za kontinuirano nadomještanje bubrežne funkcije čime smo podigli nivo zdravstvene skrbi na još jednu dodatnu razinu jer nam je to omogućilo provođenje kontinuiranih metoda nadomjesnog, bržeg liječenja u jedinici za intenzivno liječenje za životno ugrožene pacijente. Spremni smo i dalje učiti, uvoditi nove stvari, sve u svrhu što bolje skrbi za naše kronične bubrežne bolesnike i ja se nadam da nas čeka još puno lijepih obljetnica. Ovim skupom htjeli smo obilježiti petu obljetnicu postojanja, predstaviti naš rad kroz pet godina, ali isto tako pozvali smo i eminentne predavače koji će nas upoznati s novim saznanjima iz ovog područja – dodala je voditeljica Zdravstvene jedinice za dijalizu dr. Dijana Knežević Strinavić.

Luka Sedlić: Vratili ste mi ponovno život

U ime Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora okupljene su sudionike pozdravili prim. dr. sc. , dr. med. Draško Pavlović te dopredsjednica Hrvatske udruge nefroloških medicinskih sestara i tehničara, magistra sestrinstva Gordana Novaković.

Zajednička poruka govornika je bila:

– Možete biti ponosni na vašu zdravstvenu jedinicu za dijalizu. Možete biti uzor mnogim većim centrima za hemodijalizu, čestitamo vam i samo tako nastavite dalje – zaključili su.

Posebno je bilo emotivno čuti i riječi samih pacijenata. Luka Sedlić iz Okučana prošao je dijalizu u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, u međuvremenu je transplantiran, dobio je novi bubreg i jetru:

– Dok sam bio u Slavonskom Brodu najteže mi je bilo putovati. Otvaranjem zdravstvene jedinice za dijalizu u Novoj Gradiški liječenje nam je maksimalno olakšano. Hvala svim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima u Novoj Gradiški i Zagrebu. Vratili ste mi ponovno život – rekao je Sedlić.

 

Komentari
Prethodni članakUče ih demokraciji od mladih dana
Sljedeći članakNe propustite: U Domu kulture uživajte u besplatnom koncertu klavirskog dua Iva & Kosjenka