Župan Danijel Marušić ujedno i član Odgora regija EU nazočio je na Europskom tjednu regija i gradova – najvećem godišnjem događanju posvećenom kohezijskoj politici Europske unije, a ove godine događa se osam mjeseci prije izbora za Europski parlament.

Ovo događanje organizirao je Europski odbor regija i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku, a okupio je donositelje odluka, stručnjake i praktičare kohezijske politike, kao i dionike iz gospodarstva, bankarstva, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, institucija EU-a i medija. U sklopu Europskog tjedna raspravljalo se o zajedničkim izazovima za europske regije i gradove te tražila moguća rješenja kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi. Time se osigurava platforma za izgradnju kapaciteta, učenje i razmjenu iskustva i dobre prakse za one koji provode kohezijsku politiku EU-a i upravljaju njezinim financijskim instrumentima.

Europski tjedan regija i gradova ove se godine održan je pod motom „Uspješne regije, snažnija Europa“ sa šest glavnih tema:
·Regije u post-industrijskoj tranziciji
·Zadržavanje talenata s ciljem regionalnog rasta
·Mala i srednja urbana središta koja potiču rast
·Uklanjanje prepreka prekograničnoj suradnji
·Lokalni energetski pomak za sigurnost i održivost
·Promicanje socijalnih inovacija

Na ovogodišnjem Europskom tjednu regija i gradova sudjelovalo je više od sedam tisuća sudionika, uključujući preko tisuću govornika iz cijele Europe i šire.

Komentari
Prethodni članakPočetak školske godine uz odličan sportski rezultat brončanoga sjaja
Sljedeći članakNova Kapela: U sjećanje na pripadnika “Tigrova” Emerika Pavletića Legiju