Nevjerojatno je frustrirajuće i rasipno kada nepojedena hrana se krene kvariti prije nego što ste je imali priliku pojesti. Nažalost, otpad od hrane je ogroman problem današnjice. Prosječno u tjednu kućanstvo baci 2866 grama hrane, odnosno 1031 gram po članu kućanstva. Na godišnjoj razini kućanstva u Hrvatskoj bace 216.345 tona hrane.
Pravilno pohranjivanje hrane je imperativ ako ste skloni kuhati kod kuće i zato smo potpuno opsjednuti ovim savjetima mladih TikTokera. Naime, TikTok je poznat po svojim kratkim, jednostavnim i zabavnim videima. U samo 20 sekundi možete naučiti vrijedne savjete koje ćete primjenjivati do kraja života. TikTok je također raj za sadržaj o hrani i organizaciji doma, tako da ima smisla da se ta dva oblika spoje u viralne videozapise o pohrani namirnica.
Čuvajte avokado svježim tako što ćete ga spremiti u posudu s vodom
@sidneyraz testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s
Zaista nema ništa gore nego pohraniti polovicu savršeno zrelog avokada, a sljedeći dan primijetiti da je potpuno smeđi i kašast. Zato volimo TikTok trik koji je postao viralan prošle godine, a koji jednostavno uključuje posudu i malo vode. Samo pohranite prepolovljeni zreli avokado u posudu s vodom dok ga ne poželite ponovno upotrijebiti, a vaš će avokado ostati jednako zelen i čvrst kao prije. Prije nego što ga pojedete, obavezno ga potapšajte ručnikom.
Svježinu malina očuvajte s malo octa
@feelgoodfoodie How to keep raspberries extra fresh longer. 💖 The acidity in vinegar removes surface bacteria. #foodstorage #freshfood #storagetips #freshfruit
Budući da su maline prilično skupe, uvijek je razočaravajuće pronaći u hladnjaku posudu malina po kojima se već uhvatio plijesan. Međutim, kako bi se ubile površinske bakterije, TikTok korisnik @feelgoodfoodie preporučuje da ih potopite u vodu i ocat na oko 10 minuta. Zatim ih vratite u spremnik i obložite papirnatim ručnikom. Na taj način će zajamčeno dulje trajati.
Ostavite svježi kruh na dasci za rezanje
Priznajemo da ovo zvuči malo čudno, ali korisnica @rachel_loaf tvrdi da će vaš kruh ostati svjež ako ga držite odrezanom stranom na dasci za rezanje. Navodno će ovako trajati danima, a da ne zastari. Nismo to sami isprobali, ali čini se da korisnici u komentarima ispod videa znaju o čemu govori.
Držite jabuke i banane u etažeru za voće
@momlikeaboss_ Did you know about blue apples 😊?? #fruithacks #kitchenhacks #kitchengadgets #kitchenorganization #millenialmom
Postoji velika šansa da su vaši roditelji nekoć držali etažer za voće na pultu u kuhinji. Obećavamo, ne služi samo za dekoraciju. Stručnjakinja za skladištenja hrane @momlikeaboss_ je na TikToku objasnila da njihovo pohranjivanje u etažer pomaže odvojiti voće koje emitira plin etilen. Ona također kaže da zamotate stabljiku banane, kako biste spriječili da ispušta plin.
Posude s lisnatim povrćem spremite naopako s papirnatim ručnikom
@amidstthechaos Produce saver hack #lifehack #lifehacks #kitchenhacksthatwork #foodhacks #foodtok #kitchen_hacks #kitchenhacks #fyp
Svi smo doživjeli neugodni trenutak kada smo htjeli za neko jelo upotrijebiti špinat, rikolu ili zelenu salatu koju smo kupili prošli tjedan, a zatim shvatili da nam ipak nedostaje taj sastojak jer je u međuvremenu uvenuo. Kako biste spriječili da vaše lisnato povrće tako brzo uvene – ako ste ga kupili u plastičnoj posudi – stavite kuhinjski ručnik u posudu. Okrenite ga naopako i tako ga čuvajte u hladnjaku, a vaše će se povrće ostati dulje svježe.
Držite korijandar u staklenoj posudi s vodom
Smeđi korijandar nije nešto što želimo koristiti za kuhanje. Iako možete zamrznuti začinsko bilje, uz ovaj trik ostat će ultra svježim do mjesec dana. Nakon što operete i osušite korijandar, odrežite stabljike i stavite ga u staklenu posudu s vodom. Povucite vrećicu u kojoj je kupljen preko vrha staklenke i ostavite u hladnjaku do 30 dana.
Držite gljive u smeđoj papirnatoj vrećici
@katcancook The more you know ✨ #foodstorage #reducefoodwaste #fridgeorganization #producehack #kitchenhack #cookinghack
♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup
Obično se smeđe papirnate vrećice koriste za pospješivanje procesa zrenja voća kao što su avokado ili rajčica, ali za gljive to omogućuje da ostanu svježe do tjedan dana. Tko bi rekao? Isprobajte i javite nam ako stvarno djeluje.