Val poskupljenja prehrambenih proizvoda počeo je s poskupljenjem mlijeka, no prodavačice na novogradiškoj tržnici kažu, mi cijene nećemo dizati, sve je otišlo gore i razumijemo naše kupce, uskoro neće imati tko kupiti ni ono osnovno. Rast cijena vidljiv je na zagrebačkom Dolcu. Kilogram krumpira lani je na tržnicama bio po cijeni od tri do pet kuna. Ove je godine najjeftijini šesti ili sedam kuna po kili. Domaća jaja prošle su godine na placu koštala desetak kuna, ove su godine na Dolcu 14. Salata kristalka narasla je pak na nevjerojatnih 20 kuna za kilu, dok ćete krastavac platiti i 28 kuna.

Slika tržnice u Novoj Gradiški znatno je drugačija, cijene su ostale iste, osim cijene krumpira koja je otišla za 30% gore. Kako nam kažu prodavači, stalne kupce moramo zadržati. Zato, potrebno povrće poput mrkve, luka i peršina, zadržalo je standardnu cijenu (10 kuna/5 kuna/5 kuna) na novogradiškoj tržnici. Cijene repromaterijala, gnojiva i goriva rastu, pri uvođenju eura sigurno će neki od prodavača dići cijene. Grincajg trenutno košta 5 kuna, no iduće godine bit će 1 euro zbog lakšeg preračunavanja.

Kupci se odlučuju za domaće proizvode koje svakodnevno koriste. Najčešće se kupuju kupus, grincajg, zalena salata, kao i začini poput ljute i slatke paprike, med te mliječni proizvodi.

Kako bi upotpunili svoju košaricu za kupovinu, osim voća i povrća, prodavači na tržnici nude razne vrste tjestenina, mlijeka i mliječnih prerađevina (posebno traženi su domaći sir i kajmak), te brojne kulinarske začine iz domaće radinosti.

Kako obično šećer dolazi na kraju, na novogradiškoj tržnici u ponudi je nešto još slađe, a to je domaći med.

Komentari
Prethodni članakBili Brig: Molili zagovor svetog Valentina
Sljedeći članakETEŠ Nova Gradiška zamijenjenim ulogama obilježila Dan škole