Kineziološka aktivnost je najvažnija u ranoj fazi života, u djetinjstvu, kada se može utjecati na tjelesni razvoj, ali i na stvaranje navika zdravog načina života. Kroz razvojne osobine djece spoznajemo bit motoričkih sposobnosti te kineziološke aktivnosti djeteta predškolske dobi. Današnju civilizaciju najčešće obilježava nekretanje, prekomjerna težina te prekomjerni unos hrane ili nekontrolirana prehrana. Kako bi se to spriječilo, trebalo bi djecu poticati na aktivnosti. Za kvalitetno provođenje slobodnog vremena kod predškolske djece bitnu ulogu imaju roditelji.

U predškolskoj dobi igra je osnovni oblik tjelesne aktivnosti te treba biti zastupljena u svim aktivnostima u kojima dijete sudjeluje. Igra bi svojim sadržajima trebala poticati razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti te usmjeriti na poticanje brzine, snage, koordinacije, fleksibilnosti, preciznosti i izdržljivosti. Kod djece školske dobi važno je raditi na ispravljanju lošeg držanja i manjku aktivnosti.

-” Za vrijeme online nastave pokušao sam aktivirati učenike, koliko je to bilo moguće, većinom smo prolazili teoriju. Dolazi nam toplije vrijeme i vjerujem da će djeca više vremena provoditi vani, aktivirati se u tjelovježbi a deaktivirati virtualni svijet. Savjet roditeljima, prvo pokrenite sebe a zatim ćete primjerom potaknuti djecu na više aktivnosti i kretanja,”- kaže prof. tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ “Mato Lovrak” Saša Keser.

-” Kad nam dolaze školska natjecanja, pripremamo djecu uz uobičajene školske aktivnosti. Interes je dobar, kod dječaka je najveći za nogomet. Mogu prepoznati potencijal kod djeteta, posebice kod same motorike i drenažnog procesa. Sve se može, stvar je volje i upornosti. Roditelji su primjer, pa tako je i kod same tjelovježbe jer kako mi volimo reći, sve kreće od kuće.”

-” Iako živimo u digitalnom vremenu, djecu virtualni svijet udaljava od sporta i druženja vani. Jako je lijepo raditi s djecom koja treniraju određeni sport, entuzijazam je takvim aktivnostima je iščeznuo. Na satu tjelesnog vidim nedostatak bavljenja tjelovježbe. Kad mi prezentiraju osnovne, bazne stvari poput izvođenja koluta naprijed, vidim nedostatak motorike pri samom trčanju. Tu sam da im pomognem i pružim podršku, sve se da riješiti samo treba volja,” – rekao je prof.tjelesne i zdravstvene kulture Saša Keser.

Današnju civilizaciju obilježava nekretanje koje je postalo svakodnevnica. Dominirajuće aktivnosti su postale aktivnosti koje ne zahtjevaju skoro nikakav oblik kretanja, a motoričke igre su zamijenile konzolne igre. Slobodno vrijeme djece i mladeži sve više koristi za aktivnosti za koje nije potreban gotovo nikakav mišićni napor te je korisno provoditi slobodno vrijeme u nekoj kineziološkoj aktivnosti.

Komentari
Prethodni članakKazne za branje proljetnica idu do 30 tisuća kuna
Sljedeći članak„Zavirili” smo u unutrašnjost bolnice: Novim izgledom i opremom mogla bi postati lider u regiji