U suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Novogradiška udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave NG PLUS u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” provodi projekt ”Razvoj socijalnog kapitala lokalne zajednice”.

Kroz projekt, osim verificiranih programa osposobljavanja provodimo i soft skills edukacije. Prvi krug spomenutih edukacija uspješno smo priveli kraju, a ovaj tjedan započinjemo s drugim krugom.

Druga od četiri edukacije, koju se održava u POU AMC u Novoj Gradiški, jest ”Jačanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina”. Prvu od četiri edukacije već smo proveli, a u narednom periodu očekuju nas još tri: ”Pisanje CV-a i molbe za posao” i ”Učinkovito traženje posla i prikupljanje informacija o tržištu rada”.

Edukacija je namijenjena svim zaposlenim i nezaposlenim osobama koje su u procesu pripremanja i pokretanja privatnog poslovanja, neovisno o stupnju pripremljenosti poslovne ideje za realizaciju. Kroz edukaciju pružaju se sve potrebne informacije o oblicima poduzetništva i dostupnim modelima financiranja, kao i mogućnostima korištenja bespovratnih financijskih potpora za samozapošljavanje nezaposlenim osobama.

Polaznici edukacije zadovoljni su temama, edukatoricom Nikolinom kao i samim programom projekta. U tijeku je edukacija naziva ”Jačanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina” koju vodi edukatorica Nikolina Jureković:

-” Komunikacija je važna za razumijevanje i uspostavu kvalitetnih međuljudskih odnosa. Osobe koje imaju razvijene komunikacijske vještine lakše se snalaze u osobnom i poslovnom životu, manje razvijaju konflikte pa ih kroz vještine lakše i rješavaju. Kroz ovaj petodnevni trening razvijamo vještine koje pripadaju komunikacijskim vještinama. Neverbalna komunikacija je također jako važna jer čini 93% komunikacije,” – rekla je edukatorica Nikolina.

Na samom početku edukacije polaznici su se predstavili i na zanimljiv način kroz Vennov dijagram upoznali jedni s drugima. Jureković je naglasila kako je to široko korišteni stil dijagrama koji pokazuje logičnu vezu između skupova, koju je popularizirao John Venn 1880-ih. Dijagrami se koriste za podučavanje teorije elementarnih skupova i za ilustraciju jednostavnih odnosa skupova u vjerojatnosti, logici, statistici, lingvistici i računalnim znanostima.

-” Na neverbalnu komunikaciju ljudi ne znaju prepoznati signale, pa dolazi do sukoba. Veliko težište stavili smo na tu neverbalnu komunikaciju. Težište je na izvedbenom aspektu komunikacijskih vještina. Jedno je napraviti prezentaciju, važnije je prezentirati ju pred publikom. To može biti i jedna osoba na razgovoru za posao, ona je naša publika koja procjenjuje naš javni nastup.”

Samopouzdanje je važan dio, napominje Nikolina

-” Korisnici sami vode svoj proces, jačaju samopouzdanje, ovo nije samo obično predavanje, ovo su modeli iskustvenog učenja na kojima su polaznici uključeni pa s njih izlaze sa većim stupnjem samopouzdanja, jer tu njihova mišljenja i ideje dolaze do izražaja. U ovom projektu su četiri edukacije, svaka je važna no zajedno tvore cjelinu,” – naglašava Jureković.

Cilj projekta je postignut.

-” Polaznici su ispunili jedan akcijski plan u aktivnom traženju posla, kao edukator sam se obvezala provjeriti ispunjavanje tog plana nakon 3 i 6 mjeseci. Neki od njih još traže posao a neki od njih su ga našli, što nas čini izuzetno sretnima, tako se cilj projekta počinje ispunjavati”.

 

Komentari
Prethodni članakDigitalni učenički inkubator učenika novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole
Sljedeći članakBiciklistički klub Psunj Nova Gradiška i Općina Vrbje sutra organiziraju biciklijadu do Doline