Sutra započinje nova školska godina drukčija od svih dosadašnjih. Zbog epidemije COVID-19, sa sličnim se izazovima suočavaju djeca, roditelji i učitelji širom svijeta, a ključno je pitanje kako osigurati da se sve nužne zadaće odgoja i obrazovanja ostvaruju na način koji istovremeno uvažava i potrebe djece i zaštitu njihova zdravlja i dobrobiti. Stručnjaci se, uglavnom, slažu da se djeca trebaju vratiti u školu i, koliko god je moguće, pohađati redovitu nastavu.

U gradskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja sve je spremno za početak nove školske godine.

Kako ističe ravnateljica Blagica Pečnjak, prilagodili su se uvjetima „novog normalnog” i nastojat će ispoštivati sve propisane epidemiološke mjere:

– Jesmo li spremni?! Nadam se da jesmo, dovršavamo sve što nam je potrebno za novu školsku godinu prema naputcima Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U tome već imamo iskustva kada smo organizirali nastavu na mjesec dana za razrednu nastavu. Neka od tih pravila danas nastavljamo, nova uključujemo.

Onoga trenutka kada djeca dođu u školu, u zgradu će moći ući samo oni, nastavnici i osoblje. Ulazit ćemo na četiri ulaza, u razmaku među odjelima, u dvije smjene.

Trudimo se napraviti sve što je moguće kako bi osigurali što veću distancu među djecom i poštivati pravila koja su propisana. Nasreću, imamo velike učionice od 60 metara kvadratnih, pa nam je moguće organizirati razmak među djecom veći od 1,5 metra, a u razredima imamo, uglavnom, po dvadesetak učenika. Tamo gdje nemamo, naši su domari izradili pregrade i u takvim prostorima će sva djeca morati imati maske – kaže Pečnjak.

Djeca u školu s maskama, mjerenje temperature…

– Prvi dan škole djeca će doći sa svojim maskama, a mi ćemo nakon toga učenicima predmetne nastave i svim učenicima putnicima podijeliti maske koje je osigurala Brodsko posavska županija. Teško je, puno je podataka, činjenica koje moraju do kraja biti definirane. Nastojimo sve maksimalno odraditi, vjerojatno će biti i pogrešaka, ali ćemo ih nastojati na vrijeme ispraviti. Izrađujemo posebne protokole za učenike, nastavnike, roditelje, pomoćno osoblje u kojima će biti naznačeni načini ponašanja u zgradi i izvan nje. Dobili smo odluku o ustroju razrednih odjela, ove godine tri prva razreda, stoga pozivam roditelje da prate web stranicu naše škole kako bi bili u potpunosti informirani.

Roditelji trebaju temperaturu mjeriti djetetu kod kuće, ukoliko je imaju djeca ne mogu doći u školu. To se isto odnosi i na nastavnike, ravnatelja, pomoćno osoblje. Ukoliko tijekom nastave učenik ili nastavnik dobiju temperaturu, dijete će biti smješteno u posebnu prostoriju, dok konzultiramo epidemiologa i roditelj ne dođe po njega.

Što se tiče učenika prvih razreda, ove godine neće biti posebno organizirane priredbe za njih kao prijašnjih godina. Djecu mogu dovesti roditelji, a prihvat učenika prvih razreda najvjerojatnije ćemo „odraditi” u školskom vrtu – kaže ravnateljica Pečnjak.

Uskoro gotovi radovi na energetskoj obnovi škole

Do kraja ovoga mjeseca trebali bi u potpunosti biti završeni radovi na energetskoj obnovi škole:

– Većina radova je gotova. Preostaju nam „sitni” radovi na ulazu u školu te sitni radovi u dvorani. No, preporuka je da se većina nastave Tjelesne zdravstvene kulture obavlja vani. Uglavnom, dvorana će biti gotova 1. listopada. Dobili smo i plinsko grijanje i mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni s radovima. Krajnji rezultat svega je prekrasna škola u koju će, vjerujem, svi rado ići. Naravno, preostaje nam savladati i ovu školsku godinu.

Nezahvalno je bilo što prognozirati.

Period online nastave osobno mi je jako teško pao. Većinom sam bila sama u školi, u drugom valu je već bilo lakše. Iskreno, ne razmišljam što će biti sutra, već razmišljamo kako najbolje odraditi ono što će biti danas. Svi smo u „istom košu”, ne radi se samo o meni ili našoj školi. Mi ravnatelji dosta komuniciramo, dobra je komunikacija i s resornim ministarstvom.

Učenicima i roditeljima želim poručiti da smo svi u ovome zajedno, otvoreni smo za sva njihova pitanja i nedoumice. Pozivam učenike i roditelje da se pridržavaju epidemioloških mjera jer svoje zdravlje najbolje sami možemo sačuvati – kaže ravnateljica Blagica Pečnjak.

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakObjavljen Javni poziv za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu
Sljedeći članak11 novooboljelih od koronavirusa; zbog zaraženog djelatnika jedna slavonskobrodska škola kreće s online nastavom