U ponedjeljak, 11. svibnja, moći ćete popiti kavicu na terasi svog omiljenog kafića.
No, kako će to točno izgledati – još se ne zna.
Ne znaju građani, ali ne znaju ni vlasnici kafića.
Naime, Jutarnji list piše kako vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima smjeti otvoriti svoje lokale.
U ponedjeljak 4. svibnja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje prijedloge i zahtjeve pod kojim su uvjetima spremni početi s radom sljedeći tjedan, ali još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi. Od ponedjeljka će svoja vrata moći otvoriti i oni ugostiteljski objekti koji nemaju terasu, ali postoji strogi raspored stolova, kao i mjere koje se moraju poštivati.
“Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa“, navodi predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.
Daljnje točke prijepora između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta, donosi Jutarnji list.
Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izrazila je zadovoljstvo što su ugostitelji u pripremama i što nema nekih velikih prigovora.
– Zaboravljamo da u našem susjedstvu situacija nije toliko blistava – puno je umrlih i u Španjolskoj i u Italiji, trebamo paziti na udaljenost metar i pol. Što se tiče maske, nije maska obvezna, ali ako imaš imalo osjećaj nelagode, zašto ne staviti masku? – naglasila je i napomenula kako je dobila prigovore od nekih konobara koji su nezadovoljni što je maska samo preporuka, a ne obveza.
– Nije bitno nadzirati, svatko treba sam paziti na sebe – napomenula je.