Ukidanje e propusnica, mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima s područja grada te rad novogradiške bolnice u vrijeme pandemije koronavirusa i danas su bili u središtu pozornosti tiskovne konferencije Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška.

Kako je istaknuo ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, bolnica nastavlja rad u uvjetima prilagođenim pandemiji koronavirusa. Hladni pogon bolnice i dalje je zaustavljen, redovito se obavljaju testiranja na koronavirus, a nešto veći priljev pacijenata i odaziva imaju u novoustrojenoj ambulanti za psihološku pomoć bolesnicima.

Također, bolesnici koji moraju ići na dijalizu zbog otežanih uvjeta, smješteni su u bolnicu kako ne bi morali svakodnevno putovati u bolnicu:

– Zbog povećanog rizika, pacijenti koji su smješteni u domovima, a moraju ići na dijalizu, smješteni su u našu ustanovu i tu, zasada, nema nikakvih problema. Odlukom Stožera civilne zaštite RH formirali smo mobilne timove u suradnji s Domom zdravlja Nova Gradiška. To znači da naši liječnici i medicinske sestre idu po staračkim domovima i obavljaju pojedine zahvate kako se oni ne bi trebali dovoziti u bolnicu. Prijedlog je i da im uzimaju tamo i briseve kako bi se napravio svojevrsni screening – istaknuo je dr. Josip Kolodziej, ravnatelj novogradiške bolnice.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 19. travnja donio je Upute ugostiteljskim objektima u kojima se dopušta obavljanje rada ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi (kavane, pivnice, buffeti, krčme i kleti) i cattering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja uz određene uvjete. Što to znači i hoće li se ova odluka primjenjivati i na području grada Nova Gradiška, načelnik Stožera Borislav Vidošić je odgovorio da se to pitanje i zamolba Ceha ugostitelja još uvijek razmatra, a čim budu doneseni određeni konkretni zaključci krenut će se s njihovom primjenom.

Što s projektima, kome će se „kresati”, što će Grad oprostiti

– Što se tiče gradskog Proračuna i projekata mogu reći da idemo dalje. Svi projekti koji su u fazi realizacije se nastavljaju, oni koji su u pripremi također će se realizirati, ali se najprije treba vidjeti kakvi će biti prihodi.

Već tjedan dana radimo na projekcijama ušteda, jedna od posljednjih opcija će biti smanjenje plaća.Ukoliko smanjimo plaće manje će se trošiti, svatko će izgubiti.

Naše ustanove i odjeli su dobili zadatak da idu na uštede do deset posto, bilo kroz materijalne troškove ili neke druge stavke. Što se tiče Tehnološkog parka, tu nemamo problema u financiranju, problem je više tehničke prirode kod trafostanice koja je već trebala biti izgrađena. Zbog novonastale situacije stavljanje objekta u funkciju će biti prolongirano. Također prolongirani su i radovi kod izgradnje poduzetničke infrastrukture.

Sve ovo što se događa rezultat je trenutačne situacije s pandemijom koronavirusa. Pripremamo i projekt CEKOM-a vrijedan 119 milijuna kuna i tu, također, idemo do kraja. Svi gospodarski projekti idu dalje, ovi drugi će malo pričekati dok se ne vidi razvoj situacije. Popunjenost kapaciteta Tehnološkog inkubatora već sada iznosi preko 60 posto. To nas u ovom trenutku apsolutno zadovoljava.

Što se tiče mjera pomoći poduzetnicima one su već pripremljene. Za vrijeme trajanja krize mi ćemo imati oslobađanje od komunalnih naknada, najma poslovnih prostora koji će iznositi jednu kunu. Sve troškove iznajmljenih prostora ćemo minimalizirati, ukinut ćemo spomeničku rentu, porez na potrošnju, sve kako bi omogućili onim ljudima koji ne rade da prevladavaju gubitke uzrokovane situacijom s pandemijom koronavirusa – rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Radi se na kriznim mjerama kako bi se pomoglo gospodarstvenicima

– Pohvalila bih rad svih sudionika koji djeluju u sadašnjem sustavu zaštite od pandemije koronavirusa. Što se tiče gospodarskih mjera koje se provode u našem gradu činjenica je da su mjeseci travanj i svibanj vrijeme kada se ove mjere raspisuju. Razumljiv nam je strah malih poduzetnika i gospodarstvenika zbog neizvjesnosti, stoga želim istaknuti da smo mi tu i kreiramo nove mjere. Moraju znati da smo mi tu za njih, da smo u svakodnevnoj komunikaciji s predstavnicima svih krovnih organizacija koje se bave gospodarstvenicima, malim i srednjim poduzetnicima. Napravit ćemo niz kriznih mjera kojima ćemo pomoći svim gospodarstvenicima u ovo vrijeme krize, a tu su i već postojeće mjere. Nadam se da ćemo zajedničkim radom iznaći kvalitetne mjere i rješenja koja će zadovoljiti sve naše poduzetnike – dodala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Komentari
Prethodni članakPrijave prebivališta i boravišta dozvoljene u opravdanim žurnim slučajevima
Sljedeći članakSpecijalna bolnica “Sveti Rafael” Strmac: Telefonsko pružanje psihološke pomoći