Talijani dobro znaju kako mirisni listići bosiljka, maslinova ulja i češnjaka koji se isprepliću u finom zelenom umaku otvaraju apetit. Brzinski pesto idealno je jelo ako vam se ne provode sati kraj pećnice ili štednjaka jer za pripremu istog potrebno je tek desetak minuta.
Pesto idealno prija uz tjesteninu no odlično se spaja i s pečenim krumpirom, rezancima od sirovih tikvica, odrescima ili jednostavno na prepečenom kruhu dan kasnije jer ovaj umak nakon pripreme možete ga čuvati u hladnjaku i do tri dana.
Naš današnji prijedlog je klasičan pesto s tjesteninom.
Sastojci:
200 g parmezana
120 g bosiljka
2 češnja češnjaka
100 g pinjola
100 g blanširanih badema
limun
100 ml maslinova ulja
tjestenina po želji
Priprema:
1. Stavite tjesteninu u kipuću vodu, iscijedite limun i naribajte mu koricu
2. Izmiksajte parmezan pa mu dodajte listiće bosiljka
3. Ubacite bademe, pinjole i češnjak, naribanu limunovu koricu i sok te maslinovo ulje pa izmiksajte u finu smjesu
4. Poslužite pesto s tjesteninom.
Savjet plus: Umjesto pinjola mogu se iskoristiti orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, indijski oraščići, kikiriki ili sjemenke.