Već petu godinu zaredom na “Novogradiškom glazbenom ljetu” svoje specijalitete i gastro ponudu predstavljaju članovi novogradiške “Češke besede”.
Jedan od njih je bramborak, slana palačkinka s krumpirom, stoga je proteklih dana središnja gradska Ulica slavonskih graničara mirisala “sve u 16” po ovom slasnom specijalitetu. Što je, zapravo, bramborak, i kako se pravi, otkrila nam je naša sugrađanka Marjanka Leskovar:
– Potpredsjednica sam “Češke besede” i dugogodišnja članica. Moji članovi rado jedu češku pitu od krumpira, a posebno bramborak. Kako se pravi bramborak?
Krumpir se nariba, doda se mlijeko, sol, papar, bijeli luk, jaja, oštro brašno, ali tu su neke “tajne” pripravljanja ovoga jela. Od furenja, ribanja, cijeđenja… Bramborak najviše paše uz pivo, ma nema vam boljeg specijaliteta. To je naša tradicija s kojom se ponosimo. Od ostalih jela, Česi vole knedle na pari, flekice s kupusom, dolki s mesom i bez mesa. Od kolača pravimo mazanku i tako… Ja govorim češki jer sam u Daruvaru završila osmogodišnju češku školu, plus dvije godine “šnajderskog” zanata. S mojim se Česima rado družim, često putujemo, pjevamo, veselimo se. Družit ćemo se dokle god budemo mogli – s osmijehom kaže Marjanka.
Na slici: Marjanka Leskovar (treća s lijeva)