Iako su imali odličnu namjeru educirati građane o značaju pružanja prve pomoći organizirajući za građane besplatnu radionicu pružanja prve pomoći, ideja novogradiških volontera i Gradskog društva Crvenog križa, očito, nije pala na “plodno tlo”. Naime, jučerašnjoj se radionici odazvao mali broj naših sugrađana koji su željeli steći nova saznanja ili “ponoviti” već naučeno.

– Ljudi ne prepoznaju da se svi mi ozljeđujemo i da nam vrlo često u životu treba netko tko će nam znati pružiti prvu pomoć. Ispada da osnove pružanja prve pomoći ne zna gotovo 78 % ljudi. U okviru edukacije za vozače, oni prolaze osnove, međutim to nije dovoljno. Nužno je ponavljanje i kada se nađemo u situaciji da trebamo pružiti prvu pomoć moramo ju znati primijeniti. To je nužnost ne samo u prometnim i drugim nesrećama, često puta prvu pomoć trebamo pružiti i kod ozljeda nastalih u našim domovima.

U razvijenom svijetu je situacija sasvim drukčija. Tamo laici, kada nazovu broj 112, uglavnom znaju osnovne tehnike pružanja prve pomoći, znaju zaustaviti krvarenje, imobilizirati, baviti se ozljeđenikom, pružiti umjetno disanje i masažu srca – ističe predsjednica novogradiških volontera, dr. Vesna Oršulić.

No, ima i svijetlih primjera, ističe dr. Oršulić.

– Nedavno smo bili svjedocima prometne nesreće u Benkovićevoj ulici. Suprug i ja, kao liječnici odmah smo pružili prvu pomoć, no ostali smo zatečeni jer su nam u pomoć odmah priskočili vatrogasci i pokazali da sjajno znaju tehnike pružanja prve pomoći – dodaje Oršulić.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakSamoubojstvo u Policijskoj postaji u Slavonskom Brodu
Sljedeći članakPolicija i sud pet su sati dječaka oduzimali majci