Danas je u prostorijama Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški održana svečana sjednica novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć povodom obilježavanja 20 godina rada Centra za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata. Tzv. pilot program započeo je 1. veljače 1995. godine upravo u Brodsko – posavskoj županiji, a 1. travnja iste godine u Novoj Gradiški.

Danas u Hrvatskoj djeluje ukupno 21 Centar za psihosocijalnu pomoć, u svakoj županiji po jedan, dok u našoj županiji djeluju dva, u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Dakle Nova Gradiška je jedini gradski Centar u Hrvatskoj. Ljiljana Lukačević, specijalistica kliničke psihologije, u timu je od samog početka, te joj je osobno vrlo drago što je Nova Gradiška uz Slavonski Brod imala tu privilegiju biti prva gdje se počelo s provođenjem takvog oblika pomoći hrvatskim braniteljima, te stradalnicima Domovinkog rata i članovima obitelji.

U 20 godina rada kroz PSP tim je prošlo 22 stručnjaka koji su ostavili svoj preofesionalni i ljudski trag, a to su:
Žakić Mario, dipl. pravnik, Linjaković Mira, prof. pedagog, Marić Darija, dipl.soc. radnik, Lukačević Ljiljana, mr.spec.klin. psiholog, Pavlović Slavko, socijalni radnik,  Dautović Marija, dipl. pedagog, Peterlik Vesna, socijalni radnik, Greiner Ivana, prof. defektolog, Japundžić Jadranka, dipl.soc. radnik, Medunić Branko, dipl.soc. radnik, Hausnet – Lasović Koraljka, prof. psiholog, Janošević – Ordanić Slavica, prof. pedagog, Krmpotić Zrinka, socijalni radnik, Bigović Zdenka, socijalni radnik, Lang Zdravko, prof. tjelesne kulture, Marenić – Zoričić Ksenija, prof. psiholog, Erpačić Stjepan, dr. neuropsihijatar,  Turić Đurica, socijalni radnik, Vuk Josip, medicinski tehničar, Žilić Mira, prof. defektolog, Španić Ivanka, administrator i Švaić Darija , administrator.

Za svaku pohvalu je što su članovi novogradiškog psihosocijalnog tima volonteri, dok u drugim timovima djeluju stručnjaci koji su zaposleni. Specifičnost rada PSP tima je što svoju pomoć pružaju na terenu, a u 20 godina imali su 25 000 intervencija. Najljepšu vijest je iznijela Ljiljana Lukačević u svom osvrtu ukazujući na to da će novogradiški PSP tim i dalje profesionalno odrađivati sve zadatke i održavati prijateljske odnose sa svim dosadašnjim korisnicima tog oblika pomoći.

Važno je i to da niti jedan korisnik pomoći novogradiškog psihosocijalnog tima nije pokušao suicid. Tamara Forjan, viša stručna savjetnica iz Ministarstva branitelja, pohvalila je dosadašnji rad i istaknula posebnost novogradiškog PSP tima kao uvijek spremnog na sve oblike suradnje i pomoći.

Ovu dvadesetu godišnjicu posjetili su brojni predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga  iz Domovinskog rata čiji su se predstavnici zahvalili članovima PSP tima za dugogodišnju trud, rad i iznad svega ruku prijateljstva.
I kako je na desetoj obljetnici jedna od korisinica pomoći rekla ” hvala vam za svaku lijepu riječ “, tako i danas možemo izreći sve riječi hvale svima koji su u 20 godina postojanja novogradiškog PSP tima svoje vrijeme, znanje i ljubav posvetili svima onima koji su podnijeli najteži teret stvaranja naše Domovine.

Autor: Dubravka Kovačić

Komentari
Prethodni članakSedma godišnjica smrti Ivice Račana
Sljedeći članak20. obljetnica vojno redarstvene operacije “Bljesak” / video