Po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je na poziv veleposlanika Jamesa Foleya boravio na trotjednom studijskom putovanju, prvi čovjek županije,Danijel Marušić, predstavnike medija danas je (četvrtak,28.lipnja) na tematskoj tiskovnoj konferenciji upoznao s detaljima iznimne profesionalno-političke, ali i životne “ekskurzije”

Kako smo već izvijestili, županija Brodsko posavska nedavno je dobila značajno priznanje.Znajući kako smo u medijima uglavnom tretirani kao prostor koji je po svim statističkim parametrima, posljednji na ljestvici, vijesti ovakovog tipa iznimno vesele.Na poziv američkog veleposlanika Jamesa Foleya, župan Danijel Marušić boravio je u trotjednom studijskom posjetu najznačajnijoj svjetskoj sili, “land of opportunity”,SAD-u, s ciljem upoznavanja s državnim upravnim strukturama. Shvaćajući svoju poziciju prve države na svijetu iznimno ozbiljno, ( iako će kritičari reći kako su Sjedinjene Američke Države odavno izgubile pravo da  ostatak svijeta uče demokraciji i načinu funkcioniranju države) , State Department već više od 70 godina održava sjajnu praksu razmjene iskustava u upravljanju državnim i lokalnim zajednicama kroz program INTERNATIONAL VISITOR LEADERSHIP PROGRAM.

Da je riječ o uistinu prestižnom programu , govori i podatak kako je  župan Danijel Marušić , nakon predsjednika Josipovića i aktualnog premijera Milanovića, tek treći hrvatski političar, polaznik ovog programa. Osim nacionalnih lidera, program su, prijašnjih godina, pohađale i značajne svjetske face, istinski zoon politikoni,-donedavni francuski premijer Sarkozy   ( u vrijeme dok je učio kako to rade Amerikanci, još je bio predsjednik ), austrijski predsjednik Fisher, njemački Gauck, talijanski tehnički premijer Monti, susjed Pahor, turski predsjednik Gul.

Danijel Marušić je prilikom studijskog putovanja života posjetio Washington, državu Vermont, a posjet je završio boravkom u San Diegu.Bila je ovo jedinstvena prilika za upoznavanje s načinima funkcioniranja lokalnih uprava, razvojnim ciklusom, načinima privlačenja ulagača ( a to nam treba više nego išta ) i slično. Obzirom kako su američka uprava i administracijski aparat ( a to im se mora priznati ) među najboljima u svijetu, bila je ovo jedinstvena prilika za župana osobno, ali i za županiju. Upravo taj ponos istaknuo je danas , na zanimljivoj i neformalnoj presici i župan, te nazočne kolege novinare iz brojnih medija upoznao s detaljima trotjednog boravka.

Iako je program onako američki bio iznimno sadržajan i zahtjevan, uz organiziran posjet velikom broju ministarstava i svakodnevne radne sastanke, župan Danijel Marušić, novinare je, iscrpno proveo kroz američke gradove u kojima je boravio. Valja posebno istaknuti i činjenicu kako je posjet od kojega bi županija dugoročno ( ili, možda i kratkoročno, obzirom na činjenicu kako se županov mandat bliži kraju ) mogla prilično profitirati, za županiju bio potpuno besplatan, jer sve troškove snosila američka vlada.

Čitav program boravka organizirala je nevladina udruga Meridian, a itinerer putovanja izgledao je tako da je središnji dio posjeta činio boravak u Washingtonu, gdje je župan imao priliku na licu mjesta upoznati američki federalni sustav, funkcioniranje Kongresa i Senata, koje su greške, a koji dobri potezi u razvoju demokracije. Nakon petodnevnog boravka u Washingtonu, uslijedio je put u San Diego, država California, potom put u  Kentucky, pretežno poljoprivrednu državu, sličnu Slavoniji, nerazvijeniju  od ostalih američkih država ( izgleda kako je čak  i u Americi ono što je slično Slavoniji , nerazvijenije od ostatka države?! ). U Kentuckyu se pojavila i prilika i mogući prostor za naše male poduzetnike, ali i poslove Đure Đakovića. Župan se novinarima pohvalio i ključem grada Montpeliera, država Vermont, koja ga je, osobno, posebno oduševila. Država je to čiji je glavni grad veličine Nove Gradiške, ali daleko razvijeniji ( kao da je to nešto čudno? ), država čiji stanovnici žive totalno opuštenim, pomalo hippie stilom , zelena država, kako je zovu Amerikanci, zbog iznimno visoko razvijene ekološke svijesti. Upravo je u Vermontu župan imao priliku posjetiti i vrhunski opremljene ekološke farme.

Uslijedio je još posjet New Yorku, a onda “back to reality”.

Privodeći kraju tiskovnu konferenciju župan Danijel Marušić istaknuo je kako ga je ovo putovanje iznimno obogatilo, i kao čovjeka i kao političara, kako mu je omogućilo da proširi vidike,  promijeni sebe, a naučeno će, nastojati implementirati u svakodnevni rad županijske uprave.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakZavršena akcija “Korak za Ljubicu”
Sljedeći članakNK Slavonija Bodovaljci