Prevencija, edukacija, liječenje, ciljevi su Nacionalnih programa koje provodi Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u suradnji s bolničkim ustanovama diljem Hrvatske.

Kako ističe dr. Zorana Marić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo grada Nova Gradiška trenutno se na našem području provode tri programa, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. 2007. godine započeo je Nacionalni program otkrivanja raka dojke:

– Karcinom dojke je po učestalosti na prvom mjestu u Hrvatskoj. Godišnje se razboli oko 2300 žena, a umro njih preko 800. Razlog za provođenje ovoga programa nalazi se upravo u ovim podatcima – ističe dr. Marić.

U Nacionalni program otkrivanja raka dojke uključene su žene u dobi od 50 do 69 godina života, a program se u kontinuitetu realizira devetu godinu zaredom:

– Obavlja se u ciklusima od po dvije godine, za to vrijeme žene pozivaju dobivaju pozive za mamografsko snimanje koje obavljaju u nadležnoj mamografskoj jedinici u Novoj Gradiški ili Slavonskom Brodu. Cilj je provođenja ovih programa otkriti karcinom dojke u što ranijoj fazi kako bi mogućnost izlječenja i kvaliteta života bili daleko veći.

Kako ističe dr. Marić, tijekom prethodna tri ciklusa ovim programom su otkrivene 172 novooboljele žene i time im je omogućeno pravovremeno liječenje.

Drugi je Nacionalni program započeo 2008. godine, a radi se o programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva:

– Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazal su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izlječenje veliki. Na kućne adrese pacijenata šalju se testovi na okultno krvarenje koji se mogu obaviti u kućnim uvjetima i poslati na adresu nadležnog Zavoda za javno zdravstvo. Svim pozitivnim pacijentima se omogućuje dodatni pregled, odnosno kolonoskopski pregled za koji se osiguraju termini. Na području Brodsko posavske županije ovim je programom otkriveno 35 karcinoma, dodaje dr. Marić.

Treći je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice:

– Radi se o raku koji se lako dijagnosticira papa testom i vrlo se učinkovito u ranom stadiju liječi. Sve žene koje se nalaze u dobnoj skupini od 25 do 64 godine će tijekom dvogodišnjeg razdoblja dobiti obavijest o mogućnosti obavljanja papa pregleda kod nadležnog ginekologa. Takve će pozive dobivati svake tri godine.

Komentari
Prethodni članakAktivno u DVD-u / Foto
Sljedeći članakIzvanredna vijest: Ministar branitelja Mijo Crnoja podnio ostavku!