U osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske već drugu godinu zaredom održava se jedinstvena manifestacija “Večer matematike”. Organizator je manifestacije Hrvatsko matematičko društvo, a ideju su svesrdno prihvatili nastavnici Osnovne škole “Mato Lovrak”, Područne škole Ljupina, a pridružili su im se i polaznici Dječjeg vrtića Nova Gradiška te predškolci iz Okučana i Gornjih Bogićevaca

U redovnim vrtićkim grupama odgajateljice su s djecom starijih skupina organizirale radionice u kojima su na djeci prihvatljiv način djeci pokušale prikazati sve “čari” matematike kroz razne matematičke igre.

Manifestaciji su se po prvi puta pridružili i učenici i nastavnici gradske Osnovne škole “Mato Lovrak”.

– Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanjem u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu, zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, svakodnevno svi uspješno rješavamo – kaže Darija Mikić, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Mato Lovrak”.

– Večer matematike nalik je sajmu, djeca obilaze “matematičke stanice” i biraju aktivnosti u kojima će sudjelovati. Materijali s detaljnim uputama o aktivnostima dostupni su na svakoj stanici, a “dežurni matematičari”, učitelji i nastavnici te učenici pomažu im pri njihovoj provedbi. Djeca po “matematičkim centrima” biraju što ih zanima i igraju se i uče od “potapanja brodova” do tangrama i ostalih matematičkih operacija. Želimo matematiku približiti djeci i pokazati im da se u svemu oko nas nalazi matematika i da ona nije tako “strašna”.

U našoj školi je večeras 141 učenik razredne nastave te 20 učenika u Područnoj školi Ljupina. Od petog do osmog razreda sudjelovala su 104 učenika, što je zaista velik broj i iznenađeni smo odazivom učenika – dodaje Darija Mikić.

U razrednoj nastavi sudjelovali su učitelji Željka Trlin, Jasna Jedličko, Irena Barić, Ivana Šokić, Irma Arbutina Đikić (Ljupina), Ivica Đikić (Ljupina), Ruškan Miroslav (Ljupina), Romana Mazulović, Ivana Franić Galik, Ivana Marković, Verena Matijašević Biro, Željka Zboril i Daniela Ivanović.

U radnim centrima viših razreda, učiteljice matematike: Dijana Džogić, Tanja Špehar, Janja Ivošević, Darija Mikić te defektologinja Zdenka Španić-Kekez. Pripomogla im je Marija Cvetković.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakOtkrivena spomen bista Stjepanu Radiću i obilježeno 110 godina HSS-a (photo)
Sljedeći članakSjednica dječjeg Gradskog vijeća