Notorna je činjenica da za dobre stvari uvijek netko čuje i da one uvijek pronađu put do većeg broja ljudi. Tako su i za rad Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” i njihovu tradicionalnu manifestaciju “Cernički krmokolj” te posebice specijalitet cerničkog kraja tzv. “ćuptete” saznala ekipa Gradskog muzeja Požega.

Tragom dobrih jela i tradicije tako su danas posjetili Cernik i na “licu mjesta” uvjerili se kako se priprema ovaj ukusni specijalitet. Sve što su zabilježili dobro će im doći za izložbu o jelima novogradiškog kraja koja bi “svjetlo dana” trebala ugledati sljedeće godine.

Projekt Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.

No, s vremenom “opseg djelovanja” proširili su i na ostale dijelove Slavonije, pa su tako stigli i do Cernika.

Za Dan muzeja 2012. godine njihov blog Muzej u loncu se pretočio u izložbu ‘Baš se nekad dobro jelo’, koja zajedno sa začudnom pričom o prehrambenim navikama ovoga kraja i s degustacijom petnaestak nazanimljivijih jela, vrlo uspješno putuje, za sada po Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Stoga, uskoro možemo očekivati da će se i naši predstavnici naći na ovoj vrijednoj izložbi.

Već sutra na prvom programu Hrvatske televizije od 15,30 ponovno možete pratiti emisiju “Muzej u loncu”. Govora će biti, naravno, i o cerničkim ćuptetima.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakŠto se u knjižnici i na radiju radi?
Sljedeći članakGradi se još jedan kružni tok u gradu