Nakon što je Grad Nova Gradiška u rujnu ove godine Središnjem koordinacijskom odboru za provedbu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ poslao Završno izvješće o provedbi 10 programskih područja i 123 propozicije Akcije, te istaknuo kandidaturu za stjecanje statusa „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece“, u tijeku su aktivnosti evaluacije provedbe Akcije od strane Instituta za društvena istraživanja Zagreb, Agencije Puls i Prosudbene komisije Središnjeg Koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece“ iz Zagreba.

Kako bi se uvjerili u opravdanost ove kandidature i upoznali se sa brojnim aktivnostima ustanova, institucija i brojnih civilnih udruga koje djeluju na novogradiškom području, naš grad danas je posjetila tročlana Prosudbena komisija iz Zagreba. U Prosudbenoj komisiji za Grad Novu Gradišku su : Gordana Šoltić Siladi, odgajatelj – mentor, voditeljica komisije ( za područja odgoja i obrazovanja, dječje participacije, igrališta i udruge koje ostvaruju aktivnosti iz tih područja), Mirjana Kolarek-Karakaš, dr.med.spec.pedijatar (za područja zdravlje djece, zdravstvene zaštite djece u vrtićima i školama, udruge iz područja zdravstva i humanitarnog djelovanja te zdravstveno-preventivne programe) i mr. sc. Maja Pleše Sabol ( za područje socijalne skrbi, rada Centra za socijalnu skrb, socijalni program, suradnje MUP-a i ostalih sustava, integracije djece s teškoćama u razvoju, prevencije nasilnog ponašanja djece i ovisnosti , podrške roditeljima te za udruge koje djeluju u tom području).

Nakon inicijalnog sastanka s predstavnicima Grada i članovima Koordinacijskog odbora za provedbu akcije te medicijima, članice Prosudbene komisije izabrale su 20 punktova koje će obići tijekom dana.

Dobrodošlicu im je uputio gradonačelnik Željko Bigović te ih upoznao s tijekom događanja u Gradu u svezi dobivanja ovog prestižnog statusa:

– Grad Nova Gradiška je s ovom aktivnošću započeo 26. rujna 2002. godine kada Gradsko poglavarstvo donosi Odluku o uključivanja Grada Nova Gradiška u akciju “Gradovi i općine prijatelji djece”. Prošlo je podosta vremena, ali i aktivnosti dok nije došlo do ponovnog pokretanja inicijative. Tako da Gradsko poglavarstvo 18. lipnja 2008. godine donosi Odluku o nastavku sudjelovanja u ovoj akciji – istaknuo je gradonačelnik.

– Dolaskom nove gradske vlasti s radošću smo se prihvatili brojnih aktivnosti kako bi konačno zaokružili ovu priču. 21. studenog 2013. godine donosimo odluku o nastavku akcije. Meni je izuzetno drago što se nakon godinu dana nalazimo na kraju ovoga lijepoga puta. Imenovali smo članove Koordinacijskog odbora za provedbu ove Akcije, i stoga vam se želim zahvaliti na svemu učinjenom i za sve ono što radite za dobrobit naše djece i stvaranje preduvjeta za zdravo okruženje i sretan život naše djece – dodao je Bigović.

 

Prosudbena komisija posjetila je Dječji vrtić, dječja igrališta, Osnovnu školu Ljudevita Gaja, bolnicu u Novoj Gradiški, pedijatrijsku ordinaciju, Odsjek za društvene djelatnosti Grada, Vijeće za prevenciju kriminaliteta, Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti, medije, Centar za socijalnu skrb, Turističku zajednicu, Župu BZBDM, Gradsko društvo Crvenog križa, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Društvo Naša djeca, Udrugu Češka beseda, Udrugu za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“, Udrugu za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, Udrugu udomitelja djece „Leptirić“ i Taekwondo klub „Vukovi“.

Počasni naziv „Grad/općina – prijatelj djece“ do sada je dostiglo 44 grada odnosno općine. Već sredinom studenog bit će poznata odluka Središnjeg koordinacijskog odbora je li zahtjevne kriterije za ovaj počasni naziv zadovoljio i naš grad.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakPredstavljen “Nukleus”, eko-edukativni časopis novogradiške Gimnazije/ foto
Sljedeći članakObilježeni Dani kruha