Društvo koje će sljedeće godine “napuniti” punih110 godina postojanja dosada je “odgojilo” niz generacija pjevača i svirača, ali su kroz sve godine svoga postojanja brinuli i o slavonskim običajima i tradiciji.Tako je prije trideset godina krenula inicijativa da se krene s manifestacijom “Cernički krmokolj”, svojevrsnom cerničkom feštom od kobasica, čvaraka, sarme i svega onoga što ide uz svako pravo tradicionalno slavonsko kolinje ili “krmokolj”, kako ga mnogi nazivaju.
Rodila se ideja, s uspjehom zaživjela – i ove subote u “Slavinom domu” u Cerniku održat će svoj jubilarni, 30.-ti “Cernički krmokolj”!
Receptura je isprobana i već toliko potvrđena: red dobre gastro ponude (juha, kuhano, sos, sarma, pečenje, cernički “ćupteti”), red dobre zabave uz tamburaše i puno pjesme, plesa i dobrih, pozitivnih vibracija. Tako će, vjeruju organizatori, biti i ove subote.
A da bi sve bilo kako treba, na vrijeme se krenulo s pripremama. Tako su se već u ranim jutarnjim satima danas okupili članovi “Tomislava” kako bi sve pripremili za subotnju feštu.
Svatko zna svoj posao: Luka Zec i Drago Janković – zaduženi za mesne kobasice, Nikola Šimić – Čvarak – za čvarke, teta Draga za kuhinju, Višnja, Mandica, Slava, Zlata, Ankica, Mira u kuhinji, ostali dečki – pomoćni poslovi. Dio je to vrijedne cerničke ekipe koju smo posjetili ovoga jutra.
– Svatko zna svoj dio posla, sve je organizirano i pod kontrolom. Tako će biti i ove subote, vjerujem da ćemo se svi zajedno dobro zabaviti, a posebno naši gosti. Dobrog slavonskog zalogaja će svakako biti, a o dobrom raspoloženju brinut će tamburaši iz Požege – kaže Đuro Vuk, predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav”.
Autor: Sanja Bukvić