Nova Gradiška je danas domaćin vrijedne manifestacije, 19. državnog sportskog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Pokrovitelj je manifestacije Grad Nova Gradiška, a ugostili smo 1200 branitelja iz 19 hrvatskih županija. Nakon svečanog mimohoda sudionika manifestacije, na središnjem gradskom trgu uz zvuke himne i minutom šutnje za sve poginule branitelje upriličena je svečanost otvaranja susreta.

Tim povodom u Novu Gradišku je stigao ministar branitelja Predrag Matić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske general Đuro Dečak te čelnici braniteljskih udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Okupljene branitelje pozdravio je i župan Danijel Marušić te gradonačelnik Željko Bigović, a dobrodošlicu braniteljima uputio je i Jozo Bungić, predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i dopredsjednik Organizacijskog odbora manifestacije.

– Sretni smo što vas možemo ugostiti u našem gradu. Grad Nova Gradiška je danas domovina Hrvatska. Dragi prijatelji, došli ste danas u Novu Gradišku koja je samo četiri kilometra bila udaljena od bojišnice, Grad Nova Gradiška primio je i zbrinuo prognane i izbjegle iz okupirane zapadne Slavonije, grad je ovo u kojem se odvijao civilni život u svim danima Domovinskog rata – rekao je, pozdravljljući branitelje, gradonačelnik Željko Bigović.

– S posebnim zadovoljstvom sam danas ovdje u jednom od hrvatskih gradova heroja. Povod je poseban jer se održavaju finalna sportska najtecanja naših branitelja. Ovdje su okupljeni najbolji od najboljih, no sport je ovdje u drugom planu, ovo druženje danas je najvažnije. Amosfera je uistinu veličanstvena, volim se družiti s braniteljima i drago mi je što sam danas ovdje s vama. Ministarstvo branitelja podržava ovakve manifestacije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata je jedna od rijetkih udruga u Hrvatskoj koja čita svoj statut i prepoznala je da se ne treba baviti politikom i politikanstvom, već dobrobiti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Na tome im čestitam i Ministarstvo branitelja će nastaviti podupirati ovakve programe – istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić.

Zadovoljstvo organizacijom sportskih sureta izrazio je i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH general Đuro Dečak.

– Sublimirali smo naše branitelje od Dubrovnika do Iloka. Znamo koliko su Nova Gradiška i Brodsko posavska županija dali u Domovinskom ratu i upravo zbog toga drago nam je što smo danas ovdje. Bravurozno je narod ovoga kraja odradio svoje zadaće u Domovinskom ratu, stvorili smo slobodu koju danas slavimo. Sljedeće godine se vidimo u Zadru, nakon toga u Karlovcu – ističe Dečak.

Nakon svečanog otvorenja susreta ministar Matić i visoki gosti položili su vijence i odali dužno štovanje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana; u tijeku su brojna sportska natjecanja branitelja.

Proglašenje pobjednika se očekuje oko 18 sati, a nakon toga uslijedit će zabavni program uz Krunoslava Kiću Slabinca, tamburaše i folkloraše na središnjem gradskom trgu.

 

Dodajmo ovome kako su nakon otvorenja prostor bivše vojarne u Novoj Gradiški obišli s ministrom Matićem gradonačelnik Željko Bigović, dogradonačelnica Ljiljana Lukačević, predsjednik SDP-a Nova Gradiška i član Gradskog vijeća Vinko Grgić, te u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Brodsko-posavske županije Ivan Dorić.

Autor: Sanja Bukvić/photo: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakOdržana “Biciklijada 2014.” (photo)
Sljedeći članakZaklada Slagalica u srijedu u Novoj Gradiški predstavlja natječaje “Naš doprinos zajednici”