SLAVONSKI BROD – Nova dvorana i nova oprema pružaju nove mogućnosti za vrhunska postignuća zdravstvenih djelatnika u liječenju pacijenata – kazao je između ostaloga ministar Siniša Varga, koji je danas u slavonskobrodskoj Općoj bolnici nazočio puštanju u rad 7,5 milijuna kuna vrijedne angiosale, koju je u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravlja.

Slavonskobrodska Opća bolnica još je 6. prosinca 2003. godine dobila angiosalu kao tada jedinu salu istočno od Zagreba. – U prvih nekoliko godina radili smo 400 do 500 kardioinvazivnih intervencija. Kasnije ta se brojka popela na 800 do 900 intervencija.Od 2012. zahvaljujući radu i trudu mene i dr. Prvulovića u početku, a kasnije i dr. Hadžibegovića i dr. Gabalda te sada najmlađeg dr. Čančarevića uključeni smo u primarnu mrežu za zapadnu Slavoniju. Riječ je o području s oko 400 do 500 tisuća stanovnika na području od Virovitice, Pakraca, Požege, Nove Gradiške sve do Kutine s jedne i Županje s druge strane, a sve s primarnim zadatkom zbrinjavanja srčanih bolesnika sa akutnim srčanim infarktom. Od tada smo napravili 7200 kardiointervencija, 2100 pc od toga tri četvrtine u aktunom srčanom infarktu s ugradnjom stenta što je ogroman posao i trud. Sretni smo da nas je ministarstvo zdravlja prepoznalo prije četiri godine i na račun toga obećano sada i ispunilo te da smo prva ustanova koja smo dobili preko milijun eura vrijedan aparat kojeg je financiralo ministarstvo iako nismo bili u sustavu klinika – kazao je dr. Božo Vujeva voditelj Odjela kardiologije.

Pri tome je dodao kako je na ovaj način Slavonija, koja je nažalost od političara davno zaboravljena, na ovaj način ipak dobila priliku da njeni pacijenti imaju jednake šanse i adekvatno liječenje kakvo imaju pacijenti u ostatku Hrvatske, pa i Europe.

– Samo da nam se politika ne miješa u struku. Nažalost 20 godina se miješa i miješat će se i dalje tako da ispada da bi se mi morali učlaniti u stranke kako bi imali nekog utjecaja. Iako moram priznati da dugo u zdravstvu nije napravljena takva inventura i nisu napravljena takva ulaganja kakva su učinjena u zadnje tri godine – poručio je dr. Vujeva.

Ministar Varga naglasio je kako ministarstvo prije svega podržava ljudstvo u zdravstvu jer su upravo oni ti koji rade neposredno s pacijentima i oni su ti koji neposredno spašavaju živote. – Napravili smo velike iskorake koje svi priznaju. Od reforme privatne zdravstvene zaštite, bolničkog sektora, novog načina upravljanja ljudskim resursima, smanjivanjem listi čekanja. Građani su to prepoznali, ministarstvo i struka su zadovoljni postignutim, ja osobno mislim da se uvijek može bolje i više kako se nikada više ne bi govorilo o listama čekanja, ali i kako bi zdravstveni radnici imali mogućnost napredovanja u struci – istaknuto je ministar Varga, komenitrajući najave reformi u zdravstvu te je svom nasljedniku poručio kako ima osam reforsmkih mjera prihvaćenih od EK ‘i ako je malo pameti samo će nastaviti te reformske mjere’.

Komentirajući mogućnost uvođenja kanadskog sustava u hrvatsko zdravstvo podsjetio je kako su ta dva sustava prilično slična i socijalno osjetljiva s tom razlikom da hrvatsko ima u državnom vlasništvu veći broj ustanova. Varga je mišljenja kako je taj sustav održiv što je, kako je naglasio, pokazala i činjenica da već sada polovica bolnica ne posluje s gubitkom, a plan je da s 31.12.2017. nit i jedna ne bud eu gubitku. Dodao je i kako prostora za racionalizaciju ima, ali o tome što će donijeti nova vlast tek će se vidjeti. – Ako se ne budem slagao s tim sigurno je da ću kao zastupnik itekako glasno štiti javni interes – poručio je Varga iz Slavonskog Broda, odakle je poručio i kako će u slučaju Maškarin država pomoći kliničko bolničkom centru da podnosi teret odštete budući se odluke suda moraju poštivati.

– Naravno, da ovaj događaj ima veliko značenje i za pacijente ne samo u slavonskobrodskoj, već i novogradiškoj bolnici te za pacijente u velikom dijelu Slavonije. Prije četiri godine su prepoznali napore koje je Ministarstvo zdravlja uložilo, a sve je to rezultiralo današnjim događanjem. Kada bi bilo više mogućnosti da se “skupe glave u hrpu”, mislim da bi bio bolji rezultat i u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu i cijeloj Slavoniji. Kako smo imali priliku čuti u Slavonskom Brodu toga baš i nema. Nadam se da će budućnost pokazati neka bolja kretanja, jer zdravstvo – da, struka – da, ali politika kao suport mora biti prisutna. Bez toga ipak ne ide – istaknuo je saborski zastupnik Zdravko Ronko.

 

Tekst: Aleksandra Primorac     Photo: Nikola Knežević

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakBožić po štivički
Sljedeći članakSkupina mladih napala 48-godišnjaka i uzela mu novac