Mnoštvo znatiželjnika i ljubitelja čuvene slavonske šljivovice okupilo se ove nedjelje 25. rujna u Podcrkavlju, podno obronaka Dilj-gore, na tradicionalnoj Rakijadi – kulturno zabavnoj manifestaciji koju je već devetu godinu za redom priredio domaći KUD ‘Krešimir Šimić’ i njihova Muška pjevačka skupina znakovitog imena Rakijaši. I ove je godine program ‘Rakijade’ trajao dva dana. U subotu je održana dječja smotra folklora, a u nedjelju je sve počelo okupljanjem ispred župne crkve sv. Ivana apostola i blagoslovom sudionika manifestacije kojega je predvodio podcrkavački župnik vlč. Josip Kešinović. Uslijedila je povorka konjanika, zaprega i gostujućih folkloraša igralištu. Ondje je na pozornici u velikom šatoru priređen folklorni program kojega su premijernim nastupom otvorili mladi tamburaši domaćega KUD- ‘Krešimir Šimić’ te Muška i Ženska pjevačka skupina „Rakijaši“ i „Bečaruše“ iz Podcrkavlja. Nakon domaćina pred brojnom su publikom nastupili i KUD-ovi iz Vrbja, Brestovca (kod Požege), Starih Perkovaca, Velike Kopanice, Kupine, Brodskog Varoša, a prigodan dramski igrokaz izvele su članice Udruge Žene s osmijehom. Nakon folklornog programa, dobra zabava nastavljena je uz svirku Grega banda.

Izazov brzog ‘eksiranja’ čokančića

Posebno atraktivno bilo je natjecanje u brzom ispijanju rakije, u kojem je pobijedio mladi David Ergotić, član KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice . “Bilo nas je devet u natjecanju, među kojima i četiri žene, što znači da sam ja trebao eksirati devet čokančića rakije i mogu vam reći da nije to mala stvar. Ovo mi je prvi, ali mislim i posljednji put da sudjelujem u ovakvom natjecanju,” rekao je David, koji je za svoju spretnost s čokančićima osvojio super nagradu: pet litara domaće slavonske šljivovice!

Svesrdna potpora Općine Podcrkavlje

“Ova je manifestacija puno više od samog prikaza pečenja rakije, to je jedno lijepo druženje kroz pjesmu, folklor i slavonske običaje, priredba kojoj se svi naši žitelji raduju i pripremaju se za nju cijelo ljeto, po kojoj je Podcrkavlje postalo poznato nadaleko. Tradicijske vrijednosti koje želimo očuvati su opet privukle brojne posjetitelje. U Podcrkavlju i okolici imamo puno šljivika i stoljetnu tradiciju pečenja rakije. Nažalost, ove godine ne možemo se pohvaliti baš dobrim urodom naših šljivika, zbog onog ranoproljetnog mraza koji je značajno oštetio voćnjake, ali uvijek imamo šljiva toliko da za osobne potrebe i svoje goste svaki domaćin može ispeći koji kazan rakije“, rekao nam je Tomislav Trtanj, načelnik Općine Podcrkavlje koja svesrdno pomaže organizaciju Rakijade i rad KUD-a Krešimir Šimić.

Zbog mraza i šarke slab urod šljiva

Da je slab urod šljiva ove godine potvrdio nam je i Antun Lazić, rodom iz Matković Male, s adresom stanovanja u Podvinju i ‘doktoratom’ u pečenju rakije. „Manje šljiva, manje rakije, manje i problema sa zakonima i inspekcijama“, ironičan je Lazić, ističući kako ne pamti da su podbacile čak i čuvene stare sorte šljiva (mađarica) koje je napala šarka. „Oduvijek se ovako pekla rakija u Slavoniji, u ‘veselom stroju’ i nema tog zakona i kazne koja bi uništila u slavonskom čovjeku tu tradiciju, a koju su nam u naslijeđe ostavili naši djedovi“, kaže čika Tunja Lazić.

Autor: Ivica Vlašić/035 portal

Komentari
Prethodni članakUdruga “Prijatelji rijeke Save” provela akciju čišćenja / Foto
Sljedeći članakHrvati troše na lijekove više od pet milijardi kuna, na začelju Brodsko posavska županija