Kobaški hipodrom, pod bajerom na Savi bilo je mjesto gdje su se okupili uzgajivači i ljubitelji konja , u nedjelju 27. kolovoza , kako bi pokazali sortske mogućnosti lipicanca ili uživali u prezentaciji tradicije i konjičkog sporta. Manifestaciju je otvorila zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak naglasivši kako Kobašani tradiciju čuvaju ne samo devet godina već puno, puno duže od vremena kada je bez konja bilo nezamislivo baviti se proizvodnjom hrane, i tada je lipicanac, narodna nošnja, slavonska pisma i rič bila ta kojom su se Kobašani ponosili i organizirali slična natjecanja baš na poligonu na kojem to čine i danas.

Prisutnima su se obratili saborski zastupnik Davor Vlaović i zamjenik župana Damir Mirković koji su dodijelili pehare najljepšim svatovskim zapregama, a najljepše su bile prema ocjenjivačkom sudu zaprega Marijana Čuletića, po izboru publike zaprega Marije Pesić, najatraktivnija je bila svatovska zaprega Marijana Pavića, najizvornija Tomislava Ivića i najuparenija Marijana Benića.

Saborski zastupnik Vlaović je tom prilikom rekao :“ Manifestacije kao ova čuvaju dušu hrvatskog sela, ruralnog prostora i stvaraju preduvjete za ostanak mladih ljudi u Slavoniji i Brodskoj Posavini. Zadatak svih onih koji imaju mogućnosti donositi odluke, zakone i druge akte koji mogu olakšati i poboljšati kvalitetu života u našem selu, to i činiti, ne baviti se samo politikanstvom i dnevnom politikom. Državu čini narod, država bez naroda je mrtva država. Zadatak nas političara je očuvati život naroda, svakog građanina Hrvatske bez obzira živi li u selu ili gradu, bavi li se metalurgijom, proizvodnjom hrane ili je učitelj. Zadatak nam je uvažavati sve građane Hrvatske, a danas naglašavam kako lošim, diskriminirajućim politikama prema učiteljima, liječnicima i drugim javnim službenicima činimo štetu Hrvatskoj.“

U sportskom dijelu uzgajivači i vozači dvoprega i jahači su se natjecali u vožnji preciznosti, brzinskoj vožnji dvoprega i jahanju u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Najuspješniji su bili :

U vožnja dvpoprega, utrci preciznost najuspješniji je bio Željko Matijević iz Bodovaljaca, drugi domaći Marko Sekulić, a treći Igor Čuletić. u atraktivnijoj i opasnijoj disciplini za same konje i vozače, brzinskoj utakmici najuspješniji je bio Željko Matijević, drugi Igor Čuletić i treći Marko Sekulić.

Kod jahača su najuspješniji bili u kategoriji juniora Mihael Tandarić (1.), te Filip Gelemanović i Ivan Stanišić koji su dijelili drugo i treće mjesto. Najuspješniji juniori bili su Ivan Martić (1.), Valerija Katanić (2.) i Marta Marijanović (3.)

U Kobašu postoji tradicija, zainteresirana mladosti i izvrstan genetski potencijal lipicanaca zato su organizatori . Općina Oriovac, udruga „Slavonija „ i suorganizator udruga „Limes“ najavili desetu manifestaciju pod bajerom na Savi zadnji vikend u kolovozu 2018.

 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakUčitelji i liječnici prijete općim štrajkom, može li nastava početi na vrijeme?
Sljedeći članakDobro jutro uz servisne informacije – dnevno izvješće Centra 112