Činjenica da krmače pjevaju svojim praščićima dok ih doje svakako je fascinantna, ali nije i jedina stvar koju niste znali o svinjama. Otkrivamo 9 novih činjenica koje sigurno niste znali o ovim krajnje zanimljivim životinjama. 

1. Krmače pjevaju praščićima dok ih doje
Mali praščići uče  hodati tako što ih majka doziva i govori im gdje trebaju ići. Isto tako, prasci mogu prepoznati svoja imena već u drugom tjednu života. Poznato je da krmače pjevaju svojim praščićima dok ih doje.

2. Svinje mogu brzo trčati
Kada vidite svinju, sigurno pomislite koliko su one spore i trome. Ali gadno ste se prevarili! Odrasle svinje mogu trčati brzinom od čak 11 metara u sekundi. Možete li vi brže od toga?

3. Svinje se ne znoje
Svinje imaju vrlo malo znojnih žlijezda. Kada joj je vruće, svinja se rashlađuje tako što se valja u blatu. Zato sljedeći put prije nego što nekome kažete da se „znoji kao svinja“, dobro razmislite.

4. Svinje mogu biti jako glasne
Skičanje svinje može dostići nivo zvuka do 115 decibela, što je za dva decibela jače od zvuka koji proizvode supersonični avioni.

5. Svinje znaju pričati
A kada ne skiče, svinje pričaju. U provedenim istraživanjima identificirano je 20 različitih vrsta zvukova koje svinje mogu proizvesti prilikom međusobnog sporazumijevanja.  

6. Svinje jedu sve 
Kada ne skiče i ne govore, one jedu sve što im se nađe na putu, čak i ljudske kosti. U 2012. godini u državi Oregon u SAD-u, jednog poljoprivrednika su pojele njegove svinje nakon što je doživeo srčani udar i pao. Do trenutka kada ga je rođak pronašao od njega je ostala samo zubna proteza.

7. Svinje mogu sanjati
Točno je, svinje ne prave izbor kada je u pitanju hrana, ali one ipak mogu biti veoma inteligentne i nevjerovatno društvene životinje. Kada se nađu u grupi, one će se držati jedna blizu druge. Također, dokazano je da isto kao i ljudi, i svinje mogu da sanjaju.

8. Svinje liče na ljude
Snovi nisu jedina stvar koju svinje i ljudi imaju zajedničko. Njihov genetski sklop je dosta sličan ljudskom. Iz tog razloga mnogi znanstvenici koriste matične ćelije svinja za testiranje lijekova za bolesti od kojih oboljevaju ljudi. 

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članak5 savjeta za dobar dan
Sljedeći članakBesplatno za građane: Općina Rešetari podmiruje troškove spaljivanja zapuštenih površina