Peto, kažu najluđe, doba u godini je vrijeme Poklada, a što najbolje obilježava pokladne dane u Slavoniji nego pokladna jahanja. Prvo u nizu pokladnih jahanja s našega područja održano je danas u Bodovaljcima. Spoj tradicijskih običaja i mladenačkog veselja širio se pitomim slavonskim selom.

Tradicionalno 7. Pokladno jahanje organizirali su članovi Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje“ Bodovaljci uz potporu Općine Vrbje i Brodsko-posavske županije, ali i ljudi dobre volje koji  nesebično sponzoriraju njegovanje ove dugogodišnje manifestacije. Pedesetak konjanika u pratnji tamburaša u kočiji prošlo je kroz prigodno, na stari slavonski način, okićeno selo zastavši na već poznatim punktovima radi okrijepe, ali i pjesme.

Manifestaciju je otvorio saborski zastupnik Davor Vlaović koji je istaknuo kako ovakvi događaji upotpunjuju život na selu i u manjim sredinama, a ujedno su i atrakcija onima koji po prvi puta dolaze ne bi li doživjeli čari slavonskih običaja.

Načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, osim što je kao domaćin naglasio zadovoljstvo što ovo događanje iz godinu okuplja sve više posjetitelja, posebice mladih, po prvi puta je i sam sudjelovao u Pokladnoj povorci jašući konja.

-“Nakon sedam godina sam se ohrabrio”- našalio se načelnik Jurišić

Prije nego je povorka krenula, konjanike i konje blagoslovio je župnik Željko Volarić.

Povorka konjanika u pratnji  tamburaša HKUU “Trenk” Nova Gradiška prošla je kroz cijelo selo, a zastali su na 4 stajališta, “punkta”, gdje su ih domaćini dočekati s rakijom i kuhanim vinom, domaćim suhomesnatim proizvodima i slavonskim kolačima.

Nakon povorke konjanika, upriličena je večera i druženje u Mjesnom domu uz kulturno umjetnički program KUD-a “Vrbje” iz Vrbja. Kruna 7. “Pokladnog jahanja u Bodovaljcima” je tradicionalna pokladna zabava za čiju dobru atmosferu su zaslužni tamburaši Tamburaškog sastava Legatto,  te gost večeri Stepan Jeršek-Štef.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakIzabrane najljepše djevojke i snaše Brodsko posavske županije: Prva Ena Fligić iz Slobodnice, druga Marija Birtić iz Velike Kopanice, treća Sičanka Kristina Siničić
Sljedeći članakPoraz odbojkašica Nove Gradiške