Gradski muzej Nova Gradiška poziva vas na promociju monografije “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije – Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška”, autorice, profesorice etnologije, Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice. Prilikom predstavljanja knjige, bit će upriličena i revija muških nošnji, požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja koju će nositi članovi kulturno umjetničkih društava.

Promocija monografije održat će se u Gradskoj vijećnici, Trg kralja Tomislava 1, u petak 27.  studenog, s početkom u 18,00 sati.

Monografija “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije – Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška” nastavak je projekta od dva dijela, a prvi dio bila je knjiga “Ženske narodne nošnje Zapadne Slavonije – Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška” koju je autorica izdala 2007.  godine.

Obiljem podataka prikupljenih terenskim istraživanjima i pronađenim u stručnoj literaturi te potkrijepljenim starim i novijim fotografijama, autorica čitatelju pruža obilje detalja i informacija o tradicijskom odijevanju žena u različitim krajevima Zapadne Slavonije. Zanimljivo je pročitati podatke o načinu odijevanja žena u selima novogradiške Posavine: Dolini, Bodovaljcima , Sicicama, ali i u Davoru i Orubici.

nošnje. 2jpg

nošnje 3

nošnje

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška dobiva klizalište
Sljedeći članakPrometna nesreća sa smrtno stradalom vozačicom