Gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“ iz Zagreba po drugi put je posjetilo Cernik. Organizator prvog susreta održanog u rujnu 2014. bilo je Pjevačko društvo Tomislav. Ovogodišnjem druženju domaćin je bila Udruga voćara i vinogradara Cernik.

Autobus ispunjen do zadnjeg mjesta stigao je u Cernik oko devet sati u subotu 10. rujna, kako je bilo i planirano. Nakon jutarnje kave cijelo društvo se razdijelilo u tri grupe koje su se, pod vodstvom lokalnih vodiča, uputile u tri različite šume u potragu za omiljenim šumskim plodovima.

Prikupljene gljive su u prostorijama domaćina raspoređene po stolovima te je u 13 sati započela stručna determinacija. Gospodin Mladen Strižak vrlo je iskusan stručni determinator Mikološko gljivarskog saveza Hrvatske pa su prisutni domaćini njegovo izlaganje o svakoj pojedinoj vrsti pratili s vrlo velikim interesom. Na sva postavljena pitanja gospodin Strižak je odgovarao vrlo jasno i svakom razumljivo.

Nakon determinacije gljiva domaćini su goste poslužili vrlo ukusnim cerničkim tradicionalnim objedom i domaćim napitcima.

O povijesti Cernika i izuzetno lijepog Franjevačkog samostana s prekrasnom baroknom

Crkvom Sv. Petra i Pavla goste je detaljno informirao franjevac Prof. Dr. Tomislav Vuk i sam rođeni Cerničanin. On je ujedno i utemeljitelj Biblijsko arheološkog muzeja kojeg su gljivari razgledali s vrlo velikim zanimanjem.

Napokon je stiglo vrijeme opuštanja uz cerničke tamburaše i razne domaće delicije.

Svojim prisustvom nas je sve razveselio i Prof. dr. sc. Romano Božac dugogodišnji profesor na agronomskom fakultetu u Zagrebu i autor brojnih knjiga i poznate Enciklopedije gljiva, te ujedno i suosnivač i član Društva Kamilo Blagaić. On je upoznao domaćine sa svojim nedavnim postignućima u području gljivarstva. To je, u svijetu jedinstveni, Muzej gljiva i Edukativni centar u Zagrebu. Muzej je vrlo posjećen, te su brojni domaći i inozemni posjetitelji izrazili svoje divljenje u tamošnjoj knjizi utisaka.

Domaćini iz Cernika i gosti iz Zagreba su prije rastanka izmijenili prigodne darove i rastali se zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima, ali naravno uz jasno obećanje da će se slijedeće godine ponovno susresti.

Izložba ubranih i determiniranih gljiva je bila otvorena za posjetitelje u nedjelju 11. Rujna 2016. od 8:00 do 19:00. Posjetitelji su iskazivali divljenje izloženim primjercima gljiva, kojih je bilo 82 vrste uredno označenih i lijepo aranžiranih u takozvanoj fitnes dvorani Cernik.

Tekst i fotografije: Zvonko Vuk

no images were found

Komentari
Prethodni članakMUP: Iskoristite usluge prijenosnih šaltera
Sljedeći članakEKSLUZIVNO : Gradonačelnik Grgić javnosti prezentira katalog stanova u vlasništvu Grada / KATALOG