Brojke su neumoljive.Nakon što je najveći dio izbornih statistika službeno završio znamo kako je u Hrvatskoj ukupno 6,6 posto žena na čelu općina, gradova i županija.Puno, malo ili dovoljno?

Iako su, u odnosu na prethodne godine, pomaci vidljivi, Hrvatska je, kada je riječ o ulozi i položaju žene u politici, još uvijek, poprilično patrijarhalna zemlja. Jer, iako je udio žena na kandidacijskim listama povećan za cijelih četiri posto i iznosio je ukupno 28 posto, još smo uvijek daleko ispod uravnotežene zastupljenosti koju propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova, ali i Izborni zakon. Jer, kada bi se, kojim slučajem, naplaćivale kazne onim listama koje nisu zadovoljile zakonski propisanu kvotu, ( 40 posto žena na listama ), tada bi samo za kandidacijske liste za županijske skupštine i Skupštinu grada Zagreba koalicije okupljene oko SDP-a platile 680 tisuća kuna, one okupljene oko HDZ-a “iskeširale” bi čak 840 tisuća, HSS-400 tisuća, HDSSB-160 tisuća kuna, a laburisti 120 tisuća kuna. Na svu sreću, ženski obraz i ovoga je puta osvjetlala Istra u kojoj je na izborima bilo najviše kandidatkinja.

Situacija je slična i u Saboru, gdje također  ne stojimo najbolje i gdje smo prilično ispod europskog prosjeka. Na parlamentarnim izborima 2011.godine u Hrvatski je Sabor ušlo 19 posto žena, trenutno ih je u klupama 25 posto, jer je njih oko šest posto na zastupničkim mjestima zamijenilo muške kolege nakon što su oni otišli na  “značajnije” funkcije u ministarstvima i Vladi. Uspoređujemo li se sa zemljama Europske unije, situacija je još lošija na nižim razinama. Naime, europska praksa kaže kako u gradskim i općinskim vijećima participira oko 30 posto žena, dok je nacionalni postotak upola manji.

U tom je smislu zanimljivo zaviriti i u lokalnu, novogradišku statistiku i spolnu strukturu unutar budućeg Gradskog vijeća. Nakon što je crta podvučena i birači rekli svoje, u Gradskom će vijeću grada Nova Gradiška, interese birača braniti ukupno 5 žena! Pretvorimo li tu peticu u postotke, matematika je jasna- u budućem sazivu Gradskog vijeća grada Nova Gradiška sjedit će 29,4 posto žena, što je daleko ispod spomenutih 40 posto. Ali i jednako brojci posljednjeg saziva Gradskog vijeća u kojemu se također čuo glas njih pet usamljenih. Iako je pozitivan pomak činjenica kako u tom smislu nismo nazadovali, ne bi se valjalo zadovoljiti  ni stagnacijom. Dakle, žene, Novogradiščanke, kada je o politici riječ, vrijeme je, definitivno na vašoj strani, a period od naredne četiri godine dovoljan da se preispitate i odvažite uputiti u zanimljive, intrigantne, pomalo opasne, ali i opojne vode . Jer, da vas je kojim slučajem više, i rasprave bi bile daleko živopisnije.

Nadajući se kako će se i glas novo izabranih pet dama itekako čuti u naredne četiri godine, uz uvažavanje muških im kolega, sve čestitke i podrška solidarnosti njima, bez obzira na stranačke boje i pripadnost: Ani Subić, Ljiljani Ptačnik, Ljepši Rakas-Vujčić, Jasminki Žužić i Zorici Popović!   

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“Sve je sveto. Od zrnca pijeska do planine..”
Sljedeći članakDanas točno u podne Željko Bigović preuzima Grad Novu Gradišku