DIP ‘Počinje izborna promidžba, politički najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka’
Državno izborno povjerenstvao objavilo je sve pravovaljano predložene kandidacijske liste u I. do XI. izbornoj jedinici i liste kandidata u XII. izbornoj jedinici za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin predstavio je kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati 11. rujna 2016. godine.
‘Prvi stadij izbornoga postupka, postupak kandidiranja, je završio 13. kolovoza, imali smo 2 puta po 24 sata za provjeru, završili smo to ranije. U 15 sati danas je završena naša konferencija na kojoj smo utvrdili pravovaljane podnesene kandidature, 1 – 11. i kandidate predstavnika nacionalnih manjina. Donesene su odluke o prihvaćanju svih kandidacijskih lista koje su podnesene jer su sve bile pravovaljane’, rekao je Hrvatin.
Ukupno je bilo podneseno 177 kandidacijskih lista od čega stranačkih 174 i 3 nezavisne liste.
Na 90 lista stranke su samostalno predložile svoje kandidate, a 84 su koalicijske liste – dvije ii više stranaka. Najviše ih je u 1. izbornoj jedinici – 19.
12. izborna jedinica u kojoj se kandidiraju predstavnici nacionalnih manjina iznijedrilo je ukupno 29 kandidata.
Po broju kandidata ovo je 2456 kandidata.
Što se tiče spolne pripadnosti 41,41% je bilo žena na listama u izborima 2015. sada je taj postotak pao na 39,74%. Nije postignut onaj zahtjev od 40%. Postotak muškaraca je 60,26%.
Prosjek starosti je 47,4 godina dok je u prošlim izborima taj postotak bio 44,5 godina. To je jedan od najviših prosjeka životne dobi u odnosu na izbore od 2000. godine.
Političke stranke koje su podnijele kandidaturu – ukupno 60, za jedan manje od izbora 2015. godine. 3 su neovisne liste u 5. 11. i 3. izbornoj jedinici. Koalicije koje su podnijele kandidaturu – takvih grupa je 6 i one će na listi biti raspoređene od 1. do 6. mjesta na glasačkim listićima, a ostali idu abecednim redom.
Nakon završetka postupka kandidiranja i objavom ovih lista počinju teći rokovi za pregovore u roku od 48 sati.
Počinje i izborna promidžba, politički najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka.
Imenovano je etičko povjerenstvo koje će regulirati aktivnosti izbornih sudionika. Izborna promidžba traje do 9. rujna do 24:00, a potom kreće izborna šutnja.
Sve stranke su bile dužne otvoriti i uz kandidacijske liste priložiti račun s kojeg će se financirati politička kampanja. Sve prikupljeno za izbornu promidžbu mora ići preko tog računa. Sedam dana prije izbora, stranke su dužne javno objaviti prihode i rashode s tih računa.
Donacije za izbornu promidžbu mogu se prikupljati do početka izborne šutnje, dakle do 9.rujna do ponoći. 26. listopada je rok od 45 dana kada će javno biti objavljen pregled svih troškova donacija.

 

Donosimo popis lista i njihove nositelje za V. izbornu jedinicu. Pozivamo vas, glasajte već sad za vašeg favorita na našoj naslovnici. Pritom, molimo glasajte smo jednom – uopće, a ne svaki dan – jer bi to svima bilo korisno. Organizirano klikanje ništa ne donosi stranci, a ugledu kandidata šteti nakon izbora.

1.   Autohtona – hrvatska stranka prava – A – HSP 1. Goran Šarić

2.   “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” 1. Petar Bašić

3.   Hrvatska stranka prava – HSP, 1. Nada Prkačin

4.   Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević – HSP AS – 1. Tomislav Vlajnić

5.   MOST nezavisnih lista – MOST 1. Tomislav Panenić

6.   Pametno 1. Tomislav Krpan

7.   Demokratska stranka žena – DSŽ 1. Ana Filipović

8.   Hrvatska demokratska zajednica – HDZ 1. dr. sc. Zdravko Marić

9.   Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje – HDSSB -1. Dragan Vulin

10. Hrvatski laburisti – stranka rada – Laburisti 1. Davor Bošnjak

11. Neovisna lista 1. Dragutin Dukić

12. Nezavisna lista Stipe Petrina – NLSP 1. Damir Trnačić

13. Socijaldemokratska partija Hrvatske – SDP 1. Zdravko Ronko

14. Stranka umirovljenika – SU 1. Vinko Kuzmić

15. Živi zid 1. Ivica Mišić

 

U V. Izbornoj jedinici na listama je 12 kandidata  iz Nove Gradiške. 

 

Na listi HDZ-a  jedini Novogradiščanin je Župan  Danijel Marušić.

Na listi SDP-a, HNS-a i HSS dva kandidata Dožupan Brodsko – posavske županije Davor Vlaović i  Gradonačelnik  Nove Gradiške Vinko Grgić.

Na listi HSP dr.Ante Starčević Dario Marenić, dok je na listi MOST-a Željko Bigović.

Na listi HDSSB-a Josip Mikšić.

Na listi Autohtone Hrvatske stranke prava Nikola Raštegorac, na još jedno j pravaškoj listi – Hrvatskoj stranki prava Ivan Junašević.

Na listi Hrvatskih laburista – Stranke rada Radomir Grozdanić, a na Neovisnoj listi Mato Modrić.
I Na listi Stranke umirovljenika Vesna Valenta i Ivan Kordas.

Komentari