Članovi Kulturno umjetničke udruge „Marijan Lanosović” iz Orubice i ove su godine organizirali svoju, sada već tradicionalnu smotru foklora „Kolo na dva štuka”, 23. po redu. Ni vrućina i visoke temperature nisu omele organizatore da organiziraju još jednu sjajnu manifestaciju zbog koje se svake godine u Orubici okupi veliki broj ljudi ne samo iz ovog kraja već i šire.

Sve je počelo mimohodom sudionika smotre, a potom je krenuo i bogat folklorni program. Domaćini su i ove godine izveli svoje nadaleko čuveno “kolo na dva štuka” po kojemu je manifestacija i dobila ime i “pobrali”, više nego zasluženi, pljesak publike.

Uz folklorni program, posjetitelji su mogli su uživati i u bogatoj gastro ponudi za koju su se pobrinuli članovi društva i mještani Orubice. Želja im je, naglasili su, kao i svake godine prezentirati stare običaje ovoga kraja i promovirati baštinu slavonskog sela u pjesmi, plesu, nošnji i starinskim jelima.

Orubica je smještena na samoj obali rijeke Save, a upravo su riblji specijaliteti pripravljeni na razne načine, među kojima se ističe šaran na ražnju, tradicionalno jelo posavskih sela.

“U društvu smo sada okupili dosta mladih članova, naravno tu su i naši stariji članovi koji su nam temelj i vodstvo društva. Nadamo se nastaviti tradiciju koju poštujemo već godinama. Posjetitelji to mogu vidjeti i danas jer smo se danima pripremali za ovu manifestaciju i želimo pokazati da smo dobri domaćini.” – naglasio je predsjednik Kulturno umjetničke udruge “Marijan Lanosović” Ivan Gregorić.

Prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice.

Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.
Manifestaciju je otvorio Brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je naglasio vrijednost ovakvih događanja te pohvalio napore članova KUU Marijan Lanosović kao i svih drugih koji sudjeluju u njezinoj organizaciji i čuvanju tradicije i baštine ovoga kraja.

Manifestaciju su svojim nastupima, osim domaćina, obogatili i gosti: KUD “Šokadija” Stari Mikanovci, HKUD “Fra Petar Bakula” iz Posušja, KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave.

Komentari
Prethodni članakSezona kupanja još uvijek traje: Osvježenje potražite na Gradskim bazenima
Sljedeći članakOdržani još jedni drežnički susreti”: “Kolo na Medanu”