U Starom Petrovom Selu jučer je održana svečanost na kojoj je potpisano ukupno 28 ugovora za provedbu projekata iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške brdsko-planinskim područjima i 5 ugovora Programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

Ugovore se uručili ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Novogradiška udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave (NG Plus) prošla je na prijavljenom projektu “Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Projekt je to u vrijednosti od 765.000,00 Eura, a ugovor je ispred udruge potpisao Rajko Aleksić.

Novogradiška udruga (NG Plus) za cilj ima promicanje rada lokalne uprave i samouprave kroz unaprjeđivanje civilnog društva i zaštite ljudskih prava, te svih oblika socijalne isključenosti i diskriminacije, kao i integracije u društvo OSI i osoba starije životne dobi.

Sve prisutne pozdravio je domaćin svečanosti načelnik Općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis:

-“Mogu izraziti izrazitu zahvalnost sto se danas ovdje održava ova svečana dodjela ugovora nama bitnih projekata koji nas na svu sreću svake godine ne zaobilaze. Općina Staro Petrovo Selo potpisala je ugovor za sanaciju ceste u Blažević Dolu. S obzirom na rasprostranjenost naselja u općini kojih je 13, postoje nekakva mjesta i nerazvrstane ceste koje možda ne bi bile napravljene da nema ovakvih projekata i natječaja na koje se svake godine možemo prijaviti. Danas je to cesta,  jučer je bio društveni dom u Štivici, sutra će biti nešto drugo. Upravo ovaj program održivog razvoja lokalne zajednice nam pruža da svake godine obnavljamo ponešto u našim naseljima i da održimo ravnotežu ravnomjernog razvoja svih naselja. Danas i 5 korisnika potpisuje ugovore za projekt “Zaželi” po meni jedan jako kvalitetan projekt koji smo i sami koristili.”

Program “Zaželi – prevencija institucionalizacije” u ovoj fazi ide na 3 godine, a dodijeljeni ugovori na razini Hrvatske ukupne su vrijednosti do 500 milijuna eura, od čega je 230 milijuna iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak na teret države. Naveo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

-“Kada smo krenuli s programom zaželi to je bila eksperimentalna faza, nismo znali s čime ćemo se sve susresti. Kroz taj program mi smo danas došli u fazu da društvo bez programa posebice u ruralnim sredinama teško prihvaća da proces Institucionalizacije, odnosno završavanje u domovima za starije nije najuspješnije rješenje, upravo zato je Vlada RH razvila ovaj program da prevenira institucionalizaciju, zaposli dugotrajno zaposlene žene, a u ovom pozivu i muškarce. To je važno posebice u Slavoniji gdje imamo veliki broj staračkih i uz to samačkih domaćinstava, na ovaj način s jedne strane zapošljavamo, a s druge strane omogućavamo kvalitetnu socijalnu uslugu pomoć u kući na način da naši stariji, tko god može, svoju zlatnu dob provede u krugu svog doma, stana i svojih bližnjih, a ne da moraju ići u neke veće gradove u uslugu smještaja određene institucije. ”

Dodijeljeni ugovori vrijedni su preko 5 milijuna eura. Europski fondovi promjenili su sliku cijele Hrvatske, pa tako i naše županije, naveo je župan Danijel Marušić:

-“To su veliki novci u svim segmentima, od cestogradnje do projekta “Zaželi” koji ima višestruko značenje. Njime se zapošljavaju skupine koje su teško zapošljive, a s druge strane korist imaju i krajnji korisnici tog programa. Europski fondovi su doista nešto što je na pozitivno promijenilo cijelu Hrvatsku, a tako i našu županiju.”

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Alkoholiziran narušavao javni red i mir
Sljedeći članakPredstavljen Program razvoja sektora mljekarstva