U subotu, 9. ožujka, u Novoj Gradiški je predstavljena knjiga „Argumentirano za život“, doktora znanosti Krunoslava Puškara iz Križevaca. Program je počeo molitvom koju je vodio prečasni Mario Sanić, arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća BDM. Zatim je sve pozdravio Karlo Ivošević, voditelj Inicijative „40 dana za život“ u Novoj Gradiški. Naime, novogradiška Inicijativa potaknula je i inicirala predstavljanje ove vrlo vrijedne knjige u svojem gradu.

Okupljenima u Župnoj dvorani Župe Bezgrješnog začeća BDM obratila se Lidija Dugan, izvršna direktorica Inicijative „40 dana za život“ i provoditeljica programa „Oprostom oslobođene“ za iscjeljenje rana od pobačaja kod žena. Naglasila je kako je ovo predstavljanje knjige organizirano do sada u više od 20 hrvatskih gradova, pa i u Novoj Gradiški, jer se radi o jednoj od najvažnijih tema – čovjeku. Istaknula je kako se u svijetu svake godine legalnim putem pobaci oko 70 milijuna života. Inicijativa „40 dana za život“ ima svojevrsni okvir koji podrazumijeva 40 dana bdijenja pred bolnicama, molitvu i post te osvješćivanje lokalne zajednice. U Hrvatskoj djeluje 10 godina i u spomenute aktivnosti do sada je uključeno četrdesetak gradova, od Vukovara do Dubrovnika. Važno je naglasiti da je Inicijativa miroljubiva, molitvena, ekumenska i afirmativna, a u okviru je programa udruge „Hrvatska za život“ osnovane 2014. godine s ciljem promicanja kulture života diljem Republike Hrvatske i svijeta.

Udruga „Hrvatska za Život“ u svojem nazivu krije Život napisan velikim početnim slovom, što znači Hrvatska za Krista, jer je samo Krist – Put, Istina i Život. Svih deset godina radilo se pod motom zajedništva, molitve, posta poslušnosti, obiteljskog ozračja, davanja savjeta. Od početka djelovanja u Hrvatskoj, spašeno je preko 150 dječjih života, a na mjesečnoj bazi Inicijativa brine za četrdesetak obitelji. Lidija Dugan govorila je i programu „Oprostom oslobođene“, čija je provoditeljica, a isti je namijenjen iscjeljenju rana nakon pobačaja majki, zatim o programima iscjeljenja očeva srca i „Prava ljubav čeka“, za krizmanike i mlade.

Knjigu koja govori o tome kako obraniti ljudski život i koja potiče čitatelja na djelovanje i osobnu zauzetost u promicanju kulture, predstavio je zatim autor,  dr. sc. Krunoslav Puškar.

On se u apostolat za život uključio 2016.g., dvije godine kasnije postaje regionalni voditelj Inicijative „40 dana za život“, član je udruge „Hrvatska za život“, a četvrtu godinu uređuje tromjesečnik „Pohod“, prvi hrvatski časopis za život. Pokretač je projekta „Muževni budite“, a zajedno sa suprugom voditelj je Centra za život u Križevcima i Savjetovališta za trudnice i obitelji udruge „Hrvatska za život“ u sklopu Križevačke eparhije.

U svojoj knjizi „Argumentirano za život“, iz različitih aspekata obrađuje pitanje pobačaja; u prvom dijelu daje uvod u problematiku pobačaja, odnos Crkve prema njemu, prikaz pokreta za život, važnost ispravnog argumentiranja te kako svatko može doprinijeti prestanku pobačaja, dok u drugom, glavnom dijelu, knjiga obrađuje četrdesetak najčešćih mitova o pobačaju, donoseći znanstvene činjenice koje pobijaju te mitove.

Knjiga nije samo za čitanje i informiranje, nego je poticaj na formiranje i djelovanje, na promjenu, na osobnu zauzetost u promicanju kulture života i obrane dostojanstva ljudske osobe. Može pomoći svima ravnodušnima glede pobačaja, da izađu iz neznanja i pasivnosti, a pogotovo onima koji zagovaraju pravo na pobačaj, da se suoče s činjenicama i prihvate istinu.

Na kraju knjige su fotografije nerođene djece, koje moraju dirnuti svakog, posebno one koji sumnjaju u ljudskost nerođenog djeteta i stravičnost samog čina pobačaja. Ako ćemo pred Bogom odgovarati za svaku suvišnu izgovorenu riječ, koliko ćemo tek odgovarati za grijehe propusta i neupozoravanja na smrtni grijeh pobačaja. Koliko svatko od nas čini u obrani dostojanstva ljudske osobe?

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakNovi sjaj Titanika; novi vlasnik, nova ponuda
Sljedeći članakUdruga Studio B: Zaželi podršku – kvalitetna skrb za vitalnu starost