Posljednji dani siječnja obilježeni su nešto višim dnevnim temperaturama koje su sezale i do 11 stupnjeva. Jutarnje i noćne temperature ipak su nam bile znak da je zima još uvijek tu uz temperature u minusu.

Veljača će, kažu prognostičari, početi uz brzo prolazno naoblačenje sa zapada koje može donijeti malo kiše središnjim i istočnim predjelima. Nakon toga će većinom stabilno vrijeme i dolazak tople zračne mase u višim slojevima atmosfere tijekom vikenda i sljedećeg tjedna dovesti do zatopljenja i iznadprosječno visokih vrijednosti temperature, osobito u unutrašnjosti. Tako će se dnevne temperature od početka idućeg tjedna kretati u prosjeku oko 15 stupnjeva, a jutarnje će uglavnom biti iznad nule.

Veljača je inače poznata po svom nadimku “prevrtača”, a jedan od razloga je su i “prevrtljivi” vremenski uvjeti.

“Prema danas dostupnim modelskim izračunima povratak na temperaturne vrijednosti uobičajene za veljaču mogao bi nastupiti pred drugi veljački vikend, od 10. do 11. veljače, približavanjem ciklone i hladnog zraka sa zapada. Iako u tom razdoblju temperatura zraka može biti koji dan i ispod višegodišnjeg prosjeka, nema naznaka za dugotrajno hladno vrijeme koje može utjecati na zdravlje ljudi. Vjerojatnost za hladni val mala je i u drugoj polovini veljače jer bi tad temperatura zraka trebala biti većinom oko prosjeka, a vrijeme promjenljivo, tipično za veljaču”, rekli su iz DHMZ-a za Večernji list.

Komentari
Prethodni članakOpćina Dragalić organizira besplatnu radionicu – Pokazna rezidba voćnih vrsta
Sljedeći članakDodatni Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva