Predstavljanje proširenja mreže Hitne medicine na području Brodsko-posavske županije te novog vozila za potrebe Hitne medicinske službe održano je u prostorima Doma zdravlja Slavonski Brod u nazočnosti župana Danijela Marušića i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića. Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu, Branko Godić u sklopu prezentacije pojasnio je kako je  proširenje mreže za Hitnu medicinu Brodsko-posavske županije definirano novom  Odlukom ministra zdravstva RH  o Mreži hitne medicine i sanitetskog prijevoza.

Mreža se donosi na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a sukladno prijedlogu Zavoda koji obavlja djelatnost hitne na svom području, a konkretno, pojasnio je Godić, svoje su argumente temeljili na kriterijima kao što je prosječan broj intervencija, prosječno vrijeme trajanja kao i činjenici da kroz cijelu BPŽ prolazi autocesta A3 uz koju dolaze i svi vezani rizici intervencije. Tako će Zavod biti pojačan s  dva dodatna Tima od kojih će Jedan tim s dva tehničara biti smješten u sjedištu Zavoda u Slavonkom Brodu, dok će drugi biti smješten u Novoj  Gradiški. Na ovaj način podiže se razina zdravstvene usluge iz područja hitne medicine na području cijele županije te se otvara dodatan prostor za rad specijalista prvostupnika sestrinstva od kojih je 6 trenutno na specijalizaciji  te se  planira specijalističko usavršavanje za njih još 9. S obzirom na to da ovo proširenje Mreže hitne medicine predstavlja pojačanje operativnih snaga Zavoda za 20% te, kako ističe ravnatelj Godić, tako će biti još spremniji odgovoriti na sve izazove koji ih očekuju.

U sklopu današnje prezentacije predstavljeno je i novo vozilo koje predstavlja značajno pojačanje voznog parka Zavoda za hitnu medicinu.  Novo vozilo za hitni medicinsku službu  vrijednosti 136.875,00 EUR  nabavljeno sukladno provedenom postupku javne nabave te financirano iz decentraliziranih sredstava BPŽ, Zavodu je isporučeno u prosincu 2023. godine.
Radi se o vozilu marke VW , model Crafter koje je posebno prilagođeno za potrebe HMS. Prilagodba podrazumijeva više aspekata od kojih su najvažniji maksimiziranje sigurnosti za pacijenta i djelatnike.
Vozilo je opremljeno modernim sustavima za nadzor vožnje i pacijenata te posebno prilagođenim ovjesom za prijevoz pacijenata. S obzirom na to da se radi o obnavljanju voznog parka uređaji koji se svakodnevno koriste u radu kao što su defibrilator, aspirator i dr. koristit će se iz postojećeg inventara Zavoda. Prilikom izrade tehničkih specifikacija djelatnici su se povodili vlastitim, ali i iskustvima drugih zavoda te je predmetno vozilo isporučeno uz garanciju na vozilo i preradu od 5 godina ili 200.000 prijeđenih kilometara što će se u smislu ekonomičnosti održavanja vozila pokazati vrlo korisnim.

Župan Marušić u toj je prigodi kazao je kako Županija ne samo da vodi računa o zdravstvenim potrebama već ima i obvezu koncipiranja hitne medicine te pohvalio rad Zavoda. Dodao  je kako zbog specifičnosti županije koja je jako dugačka a kroz nju prolaze i autocesta, željeznica, a i rijeka Sava je plovna što znači i velik protok ljudi, ona zahtjeva dobro organiziranu hitnu medicinsku skrb. Pri nabavci vozila, kazao je župan Marušić, Županijska skupština donijela je sve potrebne odluke koje su prethodile javnoj nabavi te je zahvalio predsjedniku ŽS Peri Ćosiću kao i ravnatelju Godiću na realizaciji.

Bez obzira na svu tehniku i opremu, dodao je župan Marušić, najbitniji su ljudi koji se bave ovim izrazito stresnim poslom jer pokazatelji govore kako je samo u 2023. godini bilo čak 25000 različitih intervencija te je i njima, u ime svih stanovnika uputio posebne riječi zahvale na trudu i predanosti. Osvrnuo se i na činjenicu kako bolnice prelaze u državnu nadležnost što će rezultirati jeftinijom i dostupnijom medicinskom skrbi, ali otvoriti mogućnosti daljnjeg ulaganja u tehniku i izobrazbu kadrova.

Komentari
Prethodni članakNe upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol!
Sljedeći članakMirela Relković za Domaći o promjenama koje donosi porezna reforma