Održana je 20. sjednica Županijske skupštine na kojoj su nazočila 32 od 37 vijećnika, što je dovoljan broj za rad sjednice. Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle, te Dnevnog reda današnje sjednice prešlo se na prvu točku uobičajeni Aktualni sat pod kojom su vijećnici postavljali pitanja iz područja i djelokruga rada Brodsko-posavske županije.

Na Aktualnom satu mogla su se čuti pitanja iz područja rada lokalne samouprave, infrastrukture gospodarstva pa tako i: zašto je župan zaposlenike BPŽ zakinuo kod obračuna plaća za svibanj i lipanj 2020. godine, odnosno, zašto se plaće nisu obračunavale prema odlukama koje su bile na snazi, dali je župan donio Odluku o dodjeli sredstava općinama i gradovima BPŽ za hitnu sanaciju šteta na stambenim objektima nužnima za život za što je ovlašten od strane Županijske skupštine, kako se misle isplatiti plaće za siječanj 2024. godine zaposlenicima BPŽ kojima je bruto  umnožak njihovog koeficijenata  i osnovice 709 eura, a Uredbom Vlade RH o visini minimalne plaće za 2024. godinu z ona iznosi bruto iznosi 849 eura te hoće li se dodavati ili izjednačavati iznos plaća (Marijić); što je s izgradnjom cesta na području općina Klakar i Ruščica (Klaić koji je odgovor tražio u pisanom obliku); je li Županija upoznata s činjenicom da je Grad Slavonski Brod zajedno s trgovačkim društvom Vodovod.doo. Planirao poslati požurnicu prema Hrvatskim vodama, a vezano uz početak realizacije projekta “Brod 2” uz traženje da požurnicu potpišu načelnici općina koji su uključeni u projekt, da li je župan upoznat s Odlukom suda u Strasbourgu na tužbu Dragana Marića vezano uz Zonu zapad  za koju je Vlada RH obećala pokloniti zemljište u Slavonskom Brodu (Rubil); što je s projektom otvaranju ceste Luka Brod-Općina Klakar (Odobašić); što se čini po pitanju modernizacije željeznice na ovom području Republike Hrvatske (Nikšić); postoji li mogućnost uključivanja Županije u rješavanje pitanja oko uspostave kanalizacijske mreže u općinama (Lukačević).
Na pitanja vijećnika odgovarao je župan Danijel Marušić pojasnivši kako velika većina pitanja nisu u ingerenciji Brodsko-posavske županije, odnosno, na neka je već odgovoreno tijekom prošlih sjednica dok je o pitanju plaća rekao kako je sve učinjeno temeljem zakonskih odredbi i propisa.
Osim usmenih odgovora na neka od pitanja vijećnika bit će odgovoreno pisanim putem.
Pod drugom točkom- Mandatna pitanja utvrđeno je kako je vijećnik Tomislav Bašić svoj mandat stavio u mirovanje, a umjesto njega, kao zamjenica člana imenovana je Dubravka Lipovac-Pehar.
Pod trećom točkom Kadrovska pitanja Komisija za izbor i imenovanja kako je vijećnik Goran Knežević koji je mandat stavio u mirovanje, član Odbora za statut, poslovnik i propise kao i Komisije za stipendiranje studenata, te se na njegovo mjesto imenuje zamjenska članica Slavica Nikšić.

Izvor: BPŽ

Komentari
Prethodni članakGradsko vijeće: Što nas očekuje u novoj godini, kada će s radom započeti tržnica, o prometu, poreznim stopama…
Sljedeći članakVokalna skupina Aurora poziva na koncert “Sretan ti rođendan, grade moj!”