U Gimnaziji Nova Gradiška dana 18. listopada prikladno je obilježen Dan kravate. Svi učenici su sudjelovali u obilježavanju ovog dana noseći kravate u raznim bojama i dizajnima, njegujući time hrvatsku kulturu i tradiciju.
Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a ujedno je univerzalni simbol otmjenosti i kulture odijevanja. Kravata se raširila po Europi tijekom 17. stoljeća zahvaljujući hrvatskim vojnicima koji su je nosili tijekom Tridesetogodišnjeg rata, a Francuzi su među prvima prihvatili ovaj trend, nazivajući je “cravate” u njihovom jeziku.
Upravo je 18. listopada proglašen Danom kravate jer je na taj datum 2003. godine izvedena instalacija Kravata oko Arene u Puli. Ova impresivna instalacija, koja uključuje najveću kravatu na svijetu, simbolizira povezanost antičke i suvremene ere, a crvena boja kravate predstavlja poruku ljubavi i suživota među ljudima i narodima diljem svijeta. Obilježavanje Dana kravate pridonosi učvršćivanju i osvješćivanju pozitivnih vrijednosti u hrvatskom društvu te prepoznatljivosti i pozitivnoj slici Hrvatske u svijetu.
Komentari
Prethodni članakKrijumčari spriječeni u bijegu
Sljedeći članakNova Gradiška prvi grad koji provodi projekt „Gradovi i općine koji brinu“ u sklopu Mindfulness Inicijative Hrvatska