IVANA BAKAL

OGLEDALA

ČETVRTAK, 21. RUJNA 2023. U 19:00 SATI

DOM KULTURE

Poštovani,

s osobitim veseljem najavljujemo izložbu naziva Ogledala, vizualne umjetnice i kostimografkinje Ivane Bakal. Otvorenje će se održati u četvrtak, 21. rujna u 19:00 sati, u galerijskom prostoru Doma kulture. Izložba ostaje otvorena do 21. listopada.

Ogledala

Na maloj kritičkoj retrospektivi Ogledala izloženi su radovi suvremene vizualne umjetnice i kostimografkinje Ivane Bakal, čija ostvarenja obuhvaćaju uz klasični kazališni kostim i umjetničke iskorake prema skulpturalnome oblikovanju kostima, odnosno, „eksperimente s kostimima-skulpturama ili kostimima-instalacijama u izložbenim i izvankazališnim prostorima, kao i s performansom kostima“ (Bakal). Radovi su kroz sve godine kontinuirano nastajali kao umjetnička istraživanja na polju oblikovanja instalacija / kostima te multimedijalnog djelovanja umjetnice. Pritom je posebno zanimljiv aspekt rada i uporaba neuobičajenih materijala poput recikliranih otpadnih materijala i bio-materijala, uz eksperimentiranje s idejom održive umjetnosti, tzv. ZERO Waste radovima. Naime, kao protutežu klasičnom kostimografskom pristupu autorice bit će izložena umjetnička istraživanja u kojima kontekstualizira suvremenu umjetnost i njezine granice, posebice ideju brisanja tih granica.

Ivana Bakal pripada plejadi iznimno maštovitih hrvatskih kostimografa, čija se rješenja za kazališne kostime mogu svrstati među najsloženije „tekstilne objekte“ u pokretu. Zamišljeni na tragu bauhausovskih kazališnih i baletnih kostima (Oscar Schlemmer), ali i nadrealističkih tzv. simbolički funkcionalnih objekata – tradiciji i idejama koje niti jedan posvećeni kostimograf neće moći zaboraviti kada ih jednom upozna – oni zaista funkcioniraju kao složeni tekstilni pokretni objekti u prostoru, koji ne služe samo tome da lik obuku ili „zamotaju u neki tekstil“, već da svojim bojama i geometrijskim oblicima sugeriraju i naglašavaju raspon uloge glumčeva djelovanja u prenošenju značenja i simbolike određenog dramskog ili mitskog predloška. Složenost same koncepcije kostima prati i zahtjevna krojačka priprema i dorada, gdje se na tekstil apliciraju različiti dodaci iz drugih materijala, sve do korištenja metalnih, odnosno, željeznih elemenata i okvira.

Umjetnica svojim instalacijama / kostimima „Vizualnog kazališta“ ne preispituje samo društvene norme i društvene uvjete, suodnose instalacije / kostima i aktivizma, izražavajući time globalne i lokalne kulturološke probleme, već zahvaća u skrivenije i nevidljive psihoanalitičke slojeve podsvijesti i nesvjesnog – prema arhetipskim slojevima koji su bezvremeni (Hekata).

Kroz autoričino se umjetničko djelovanje također mogu uočiti i pratiti dva umjetnička diskursa: jedan oblikovan oko društvenih i kulturoloških pitanja konstruiranja i izvedbe različitih kolektivnih i individualnih identiteta i drugi, usredotočen na estetska pitanja vizualnoga kazališta, multimedije i fluidnih granica između različitih umjetničkih polja.

Time je Ivana Bakal zahvatila dublje simboličke slojeve i značenja predložaka, dajući im osobni interpretacijski pečat, daleko od ideje estetski lijepo „zapakiranog“ i prezentiranog kostima. To su prema nadrealističkom pojmovniku autentični simbolički funkcionalni / funkcionirajući objekti u pokretu / kretanju, a kako je naša svakodnevica istinski nadrealna, mitografska i psihoemotivno kompleksna, oni se u potpunosti u nju uklapaju – štoviše, upravo izvan scene i kazališnih daski, u prirodnim ambijentima.

Iva Körbler

Životopis:

Dr. art. Ivana Bakal, vizualna umjetnica i kostimografkinja

Kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a 1987. godine diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće. 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla je titulu doktorice umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, dizajnerica je odjevnih i tekstilnih predmeta te autorica velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH- a. Vanjska je suradnica – docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Članica je HZSU- a i HULU- a. Dobitnica je više nagrada.

Komentari
Prethodni članakU Cerniku obilježen Hrvatski olimpijski dan
Sljedeći članakNovogradiščani ovaj dan pamte kao najkrvaviji ratni dan