Novinari OŠ Ljudevita Gaja razgovarali su s dvjema učenicama iz Grčke: Evitom i Kartarinom. Obje pohađaju 9. razred osnovne škole. Zanimalo nas je kako izgleda njihova svakodnevica u školi i u slobodno vrijeme, te kako im se svidio naš grad, škola i Hrvatska općenito. Moderatorica u razgovoru bila je Iris Brkanac, učenica 6. a razreda.

O našem gradu i Hrvatskoj i domaćinima…

Evita i Katarina ističu sljedeće: Nova Gradiška je čist i uredan grad, sviđa im se činjenica da slobodno sa svojim domaćinima mogu izaći van bez pratnje odraslih osoba, park im je osobito lijep, a svidjelo im se i događanje u centru grada. Kažu kako je Hrvatska prekrasna i zelena zemlja. Zrak je čist i svjež. Vodu mogu piti iz slavine (u Ateni nikako), na Papuku ih je oduševila šuma i voda koju su mogle kušati s izvora. Domaćini su sjajni i kuhaju ukusnu hranu (Grci vole ukusnu hranu). U školi su im se jako svidjele ćufte (pohvale našim kuharima). U nedjelju svi sa svojim domaćinima idu na neki izlet: Osijek, Slavonski Brod, Vukovar…

O školi…

U Ateni nastava počinje u 8 sati i traje uglavnom do 14 sati. Predmeti su slični, no ono što žele istaknuti je razlika u izgledu škole i učionica, pitale su nas je li naša škola nova jer im sve izgleda novo i uredno. Razlika je i u odijevanju, dok u Hrvatskoj postoji Kućni red koji podrazumijeva pristojno odijevanje u školi, u Grčkoj učenici mogu dolaziti slobodije odjeveni (kratke hlačice i sl.). Primijetile su da su naši učitelji u službenijem odnosu prema djeci. Korištenje mobitela im je zabranjeno za vrijeme nastave.

Slobodno vrijeme…

Podjednako je, imaju svoje slobodne aktivnosti: ples, sport, glazbena škola…, a najveća je razliku u odlasku i dolasku na slobodne aktivnosti. Ako je mjesto udaljeno, ništa bez pratnje odrasle osobe, čak ni u trgovački centar ne smiju sami. Vole društvene mreže i aktivni su kao i hrvatski učenici.

Zaključak:

Lijepo je vidjeti svijet, ali biti zahvalan na našem malom, čistom i slobodnom gradu!

Novinari OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Fotografije: Petra Andročec 6. a OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakNove medalje za novogradiške karatiste
Sljedeći članak“Trenkovci” predstavljali novogradiški kraj na Festivalu Svi zaJedno Hrvatsko Naj u Vukovaru