Svjetski statistički podaci pokazuju da je nešto veći postotak ženske populacije koja koristi Instagram (56%). 30% korisnika Instagrama imaju između 18 i 24 godine, njih 35% između 25 i 34 godina, a čak 72% tinejdžera ima otvoren profil na Instagramu. Prosječno provedeno vrijeme na Instagramu je 28 min po danu, a polovica korisnika od 500 milijuna objavljuje Instagram priče svaki dan. 

Prema statističkim podacima iz Hrvatske, 2015. godine je bilo preko 190 000 Instagram korisnika, dok ih je 2019. preko milijun korisnika, točnije 1 100 000. Na Instagramu prevladava više populacije od 13 do 17 godina nego na Facebooku, a najviše je korisnika starosti između 18 i 24 godine – većinom ženskog roda. 

-” Naši učenici nisu ništa više okupirani društvenim mrežama i digitalnim sadržajem nego drugi učenici, pa i učenici osnovne škole. Naši učenici trebaju stvarati te sadržaje a ne ih koristiti. Razlika je u tome što naši rade aplikaciju ili igricu, drugi koriste. Mi ih uposlimo da ta računala koriste, da je to sredstvo rada a ne zabave, naravno da i oni koriste za zabavu ali dok su u školi odrađuju neku vježbu na ti računalima ili mobitelima. Učenici računalci manje se igraju i manje provode vremena na društvenim mrežama jer su ta računala svakodnevno u nastavi, ne možemo ih zabraniti jer moraju sve te projekte i zadaće isprobati na računalima. Oni jesu na mobitelima, no ove novije generacije više nisu na društvenim mrežama kao stariji koji su ih tek otkrili,” – kaže ravnateljica Sanja Muller Zoričić.

Današnji učenici pripadaju digitalnoj kulturi pa učitelji moraju biti pozitivni prema uvođenju društvenih mreža u nastavu kako bi osuvremenili nastavu i približili nastavne sadržaje suvremenim učenicima. Učenici stalno slušaju o negativnim aspektima korištenja društvenih mreža i svjesni su ih, ali svejedno nastavljaju s njihovim korištenjem jer ih je nemoguće u potpunosti zabraniti. Učenici predstavljaju velik udio svakodnevnih korisnika društvenih mreža i zato se preporučuje upotreba društvenih mreža u nastavnom procesu, što predstavlja još jednu pozitivnu stranu korištenja društvenih mreža. Proces učenja se ubrzano mijenja u digitalnom društvu.

Pozitivna strana korištenja društvenih mreža je povezivanje i komunikacija s prijateljima i obitelji u bilo koje vrijeme i bez obzira na geografski položaj. Razgovori putem chata, audio ili video poziva u potpunosti su besplatni, potrebno je samo povezati se putem interneta. Društvene mreže također omogućuju brzu i laku razmjenu informacija, slanje fotografija, dokumenata, poveznica…

Negativni aspekti društvenih mreža su razvoj ovisnosti, gubitak privatnosti, otuđenje, elektroničko nasilje, gubljenje socijalnih vještina, izloženost pornografiji, opasnost pedofilije… Pretjerano korištenje društvenih mreža koje može narušiti psihičko i/ili fizičko zdravlje osobe ili uzrokovati poteškoće prilikom socijalnog funkcioniranja upućuje na ovisnost. U tom slučaju osoba zanemaruje obitelj, prijatelje, obrazovanje ili posao i podređuje se virtualnom svijetu. Takva ovisnost slična je klasičnim ovisnostima kao ovisnost o alkoholu ili cigaretama, a posljedice se često manifestiraju u obliku glavobolje, oštećenja vida, povećanja ili smanjenja tjelesne težine, psihičkih poremećaja, depresije..

Prof. Zoran Ivančić radi s učenicima aplikaciju Ceste moga kraja koju će prezentirati u Turističkoj zajednici Nova Gradiška.

-” Ideja je bila da sve znamenitosti da grada Nove Gradiške prikažemo u aplikaciji, kako bi korisnik te aplikacije naučio ponešto o gradu. Aplikaciju ćemo predstaviti, trenutno imamo radnu verziju.”

Uče i pripremaju se na novosti oko reforme školstva.

-” Sve radimo za dobrobit učenika, u toj reformi sve je orjentirano na učenika. Ima jako puno sati koji će biti namjenjeni praktičnoj nastavi. Mi radimo projekt po razredu ili grupi a tada će projekt imati nekoliko učenika, zvuči zanimljivo i aktivno. Nije ona klasična nastava u kojoj učenici samo slušaju nastavnike, svaka novina nije jednostavna ali profesori su kolegijalni, susretljivi. Društvene mreže koristimo na najbolji mogući način, kako bi učenici učili i jednoga dana ih koristili u poslu kako bi napredovali u svome zvanju, a ne strahujemo od njih ” – napominje ravnateljica Sanja Muller Zoričić.

 

Komentari
Prethodni članakIz Doma kulture najavljuju filmski program – Mjesec našeg filma
Sljedeći članakGotovo je s muljažama: Izmjena direktive o medu